Actualitzat 06/09/2021 13:09 CET

Barcelona es persona com a acusació popular per la presumpta agressió homòfoba del Somorrostro

Archivo - Arxiu - Un dels tres detinguts per presumptament cometre l'agressió homòfoba a la platja del Somorrostro de Barcelona el 29 de maig. A Barcelona el 28 de juliol de 2021.
MOSSOS D'ESQUADRA - Archivo

Creixen un 13% els casos atesos pel consistori per vulneració de drets i discriminació aquest 2021

BARCELONA, 6 set. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona es personarà aquesta mateixa setmana com a acusació popular en el cas de la presumpta agressió homòfoba a la platja del Somorrostro el passat 29 de maig.

Ho ha dit aquest dilluns el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, acompanyat de la directora de l'àrea de Drets de Ciutadania, Anabel Rodríguez, durant la presentació del balanç del primer semestre del 2021 de l'Oficina per la No Discriminació (OND).

Serra ha recordat que es tracta d'un cas "molt greu" en què l'agressió es va produir sense cap discussió prèvia i que una de les víctimes ha requerit una intervenció quirúrgica complexa per fractura de mandíbula.

En aquest sentit, el regidor ha explicat que el racisme i la xenofòbia i l'LGTBI-fòbia estan darrere de més del 60% dels expedients oberts per l'OND durant el primer semestre del 2021, i totes dues causes es mouen en xifres semblants, per sobre del 30%.

MENYS AGRESSIONS FÍSIQUES

Per contra, hi ha hagut un descens en el cas de les agressions físiques documentades després d'uns anys de certa tendència a l'increment en passar dels 27 casos la primera meitat del 2020 als 11 la primera meitat del 2021.

Serra ha atribuït aquest descens a motius relacionats amb la pandèmia i ha destacat que l'increment que es va produir el 2020 potser va tenir a veure amb l'estrès derivat de la crisi sanitària, que hauria fet aflorar les actuacions discriminatòries.

També ha destacat que han augmentat les situacions de discriminació en la prestació de serveis públics, en passar de 4 a 11, i ha dit que hi posaran el focus, sobretot amb formació als professionals públics.

Un altre "gran increment" s'ha produït en la discriminació en l'accés a l'habitatge, que ha passat dels nou casos el primer semestre del 2020 als 13 el mateix període del 2021.

Les persones que han reportat casos de discriminació han estat principalment homes (51%), seguits per dones (36%) i persones de gènere no binari (13%).

Per edat, els qui més han reportat aquest tipus de situacions han estat les persones d'entre 40 i 64 anys (54%), seguides de les persones de 25 a 39 anys (36%), les de 15 a 24 (6%) i les de més de 65 (4%).

MOTIUS

Els principals motius de discriminació encara són el racisme i la xenofòbia (32,52%) i l'LGTBI-fòbia (31,71%) i s'observa un "lleuger" descens de les situacions de racisme reportades i un increment en els casos d'LGTBI-fòbia.

Així mateix, han augmentat els casos reportats per motius relacionats amb la discapacitat --passen del 5,6% al 10,57%--, la salut --passen del 6,54% al 8,94%-- i la posició econòmica --puja de l'1,87% al 6,50%--.

El consistori s'ha personat com a acusació popular des del 2017 en quatre situacions de discriminació --dos dels processos estan en curs-- i ha cursat cinc denúncies a la Fiscalia des del 2018, una aquest primer semestre del 2021.

A més a més, el primer semestre del 2021 ha estat el període des del 2017 en què més persones han rebut formació de l'OND, un total de 425, la qual cosa suposa més del doble que el primer semestre del 2019.

L'OND és el servei especialitzat de l'Ajuntament per atendre les persones que han patit una discriminació i la majoria d'intervencions són en l'àmbit socioeducatiu (34%), l'orientació jurídica (26%), l'atenció psicosocial (20%) i la intermediació i la mediació (9%).

Serra ha conclòs l'acte enviant un missatge de confiança en els operadors jurídics i municipals i fent una crida a denunciar els casos de discriminació, i ha destacat que els col·lectius vulnerables tenen en l'OND un aliat per donar una resposta "adequada" a aquestes situacions.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés