Publicat 09/01/2019 13:57

Barcelona obre 14 processos sancionadors contra propietaris de pisos protegits per no viure-hi

El regidor d'Habitatge de Barcelona, Josep Maria Montaner
Europa Press

BARCELONA, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha obert 14 processos sancionadors contra propietaris de pisos de protecció oficial per no viure-hi i tenir-los buits o per llogar-los sense autorització de l'Agncia de l'Habitatge de Catalunya i per sobre del preu que l'organisme hauria d'establir com a mxim si ho autoritzés.

D'aquests 14 processos, un ja s'ha resolt i ha estat sancionat per tenir el pis buit un temps i per després llogar-lo, unes infraccions considerades molt greus i sancionades amb 90.000 euros cadascuna, per la qual cosa el cas s'ha sancionat amb 180.000 euros --la qual cosa el propietari pot recórrer--, ha explicat en roda de premsa el regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner.

Les sancions per infraccions molt greus oscillen entre els 90.001 euros i 900.000 euros, encara que la voluntat de l'Ajuntament no és recaptatria, sinó assegurar que aquests pisos de protecció oficial (HPO, són les seves sigles en catal) mantenen el seu ús social, per la qual cosa inspeccionaran els 16.000 habitatges de propietat de protecció oficial de la ciutat, dels quals ja n'han comprovat 1.600 en un any --en qu han detectat aquestes 14 infraccions--.

Ha recordat que les HPO perden aquesta qualificació als 20 o 30 anys, moment en el qual poden entrar al mercat lliure, per que fins llavors no poden llogar-se ni deixar-se buits sense permís de l'Agncia de l'Habitatge de Catalunya, que és la que té la competncia per realitzar aquestes inspeccions.

L'Ajuntament ha assumit aquestes inspeccions amb l'acord de la Generalitat, en disposar de la Unitat de Disciplina de l'Habitatge de l'Institut Municipal d'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona, i forma part d'un programa d'inspeccions indit a Catalunya per assegurar que els habitatges HPO compleixen amb la seva funció social establerta en la Llei de dret a l'habitatge del 2007.

Els 14 expedients corresponen a tres casos de Ciutat Vella, un de Sants-Montjuc, dos d'Horta-Guinardó, quatre de Nou Barris, un de l'Eixample i tres de Sant Martí, i el que ja s'ha resolt és un cas del carrer de Doctor Aiguader de Ciutat Vella que es va adjudicar a la dcada del 1990 i que té qualificació HPO de 30 anys, per la qual cosa segueix sent de protecció oficial.

LLOGUERS UN 50% MÉS CARS

Ha defensat que la qualificació de protecció oficial hauria de ser permanent en aquests pisos HPO, que habitualment tenen un preu mxim de venda de 1.940 euros per metre quadrat i de lloguer de 6,40 euros el metre --els que es llogaven sense autorització tenien un preu entre un 30% i un 50% més--, ha detallat la tcnica Fuensanta Alcalá.

Una part de les sancions que s'imposin per infraccions en pisos de protecció oficial es podran remetre si el pis se cedeix per a lloguer social, i l'Ajuntament calcula que la inspecció de tots els pisos que segueixen sent de protecció oficial a la ciutat acabar en entre quatre i cinc anys, segons Alcalá.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés