Actualitzat 4/7/2019 12:29:03 CET

Barcelona multa per primera vegada per tallar la llum a una família sense avisar els serveis socials

EUROPA PRESS

Endesa no recorrerà la sentència i assegura que respecta les decisions judicials

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

L'Ajuntament de Barcelona ha guanyat contra Endesa Energia XXI SLU el primer judici que s'ha derivat dels expedients sancionadors interposats per l'incompliment de la Llei 24/2015, perquè el jutge ha sancionat l'empresa a pagar 10.001 euros per haver tallat la llum a una família vulnerable sense avisar els serveis socials.

En una roda de premsa aquest dijous, la tinent d'alcalde de Drets Socials i Feminismes de Barcelona, Laura Pérez, ha explicat que es tracta d'una sentència "pionera" a la ciutat contra la qual no es pot presentar cap recurs d'apel·lació, encara que ha admès que l'empresa la podria recórrer per vies extraordinàries.

Ha detallat que el tall de subministrament es va produir el maig del 2017 a una família vulnerable amb tres fills del barri d'Horta, sense que prèviament es demanés als serveis socials l'informe per determinar si es trobaven en risc d'exclusió residencial, un fet que el jutge ha considerat "greu".

Les fonts d'Endesa consultades per Europa Press han afirmat que respecten les decisions judicials, han rebutjat fer valoracions, i han anunciat que no recorreran la sentència.

L'import de 10.001 euros que fixa el jutge es basa en la quantia que recull el Codi de Consum, i que especifica que les infraccions greus poden ser sancionades amb multes que van des dels 10.001 als 100.000 euros, i la resolució rebutja que Endesa actués "intencionadament i des d'una posició rellevant en el mercat elèctric".

En aquest cas, malgrat que l'Ajuntament havia imposat una multa de 30.000 euros, el jutge ha rebaixat l'import als 10.001 euros definitius perquè veu com un atenuant el fet que Endesa Energia XXI SLU tornés a connectar el subministrament elèctric de la llar afectada pocs dies després del tall.

MÉS EXPEDIENTS

La multa confirmada pel jutge tanca el primer dels expedients sancionadors que actualment l'Ajuntament manté oberts per l'incompliment de la Llei 24/2015, uns procediments que Pérez ha advertit que són llargs perquè les subministradores poden presentar diferents al·legacions.

En aquest sentit, ha detallat que l'Ajuntament manté tancats a l'espera de cobrament o de noves sentències judicials nou expedients més: tots ells per un valor de 30.000 euros, i, a més, té 19 expedients més incoats que encara no s'han resolt, i ha dit que en la majoria dels casos afecten Endesa i Naturgy.

Pérez ha subratllat la feina dels 11 Punts d'Assessorament Energètic (PAE) de la ciutat, que des del gener del 2017 han atès 88.000 persones, han evitat 32.500 talls de subministrament i han generat un estalvi en les factures de la ciutadania equivalent a prop de 195.000 euros.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.