Barcelona introdueix per primera vegada una taxa de residus d'entre 2,25 i 4,25 euros per llar

Publicat 9/12/2019 17:08:54CET
La regidora d'Hisenda, Montserrat Ballarín, i el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia
EUROPA PRESS

El nou impost es computarà en la factura de l'aigua a partir de maig

BARCELONA, 9 des. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona introduirà per primera vegada l'any 2020 una taxa de servei de recollida de residus domèstica que preveu que 557.000 llars, un 73,3% del total, paguin entre 27 i 51 euros, cosa que suposa entre 2,25 i 4,25 euros mensuals.

En declaracions a la premsa, el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha dit que la taxa es computarà en la factura de l'aigua a partir del maig, i ha dit que aquesta mesura és el primer pas cap a una tarifació "justa", en la qual es pagui en funció del que es recicla.

"La recollida selectiva està estancada en el 37,7%", ha lamentat Badia, qui ha dit que l'objectiu és que el 2025 ja s'hagin desplegat sistemes d'individualització de la recollida domèstica en el 100% de la població.

"Ens agradaria que quan s'engegui la nova contracta, ja s'impulsi una primera caracterització per districtes. A mesura que s'implementi aquesta nova contracta, el següent pas seran els barris. I l'any 2025 s'arribarà a una taxa justa en l'àmbit de llar", ha detallat.

En aquest sentit, ha recordat que la Directiva Europea obliga les ciutats a millorar la gestió dels residus i protegir el medi ambient, i que marca que el 2025 la recollida selectiva haurà de ser del 55% del total, el 2030 del 60% i el 2035 del 65%.

Així mateix, el Programa Metropolità de Prevenció i Gestió de Recursos i Residus Municipals 2019-2025 estableix que el 2025 els municipis han d'haver incorporat un sistema de pagament per ús del servei de recollida.

Les tarifes de la taxa es fixen segons el tipus d'habitatge que rep el servei de subministrament d'aigua, en funció del seu cabal nominal i els trams de consum, i el consistori calcula que el segon semestre del 2020 suposarà 20,5 milions i, a partir del 2021, 41 milions d'euros anuals.

ABARATIR COSTOS

Tot i que la introducció de la taxa suposa que els ciutadans paguin més, Badia ha defensat que aquesta mesura incrementarà la recollida selectiva, la qual cosa, a la llarga, implicarà "abaratir els costos globals de gestió".

El cost i recollida de deixalles és de 206 euros per tona, mentre que els residus orgànics tenen un cost de 124 euros, i el tractament de paper i vidre és d'aproximadament 45 euros la tona.

BONIFICACIONS DE LA TAXA

Barcelona compta amb 760.000 llars amb comptador domèstic d'aigua i, d'aquests, 12.500 estaran exemptes de la nova taxa en compliment de la Llei 24/2015 per a llars en situació de vulnerabilitat.

En l'ordenança fiscal que regula la taxa de residus, que el Govern municipal preveu que prosperi i s'aprovi definitivament en el mes de febrer, s'inclourà una reducció del 5% a persones amb discapacitat igual o superior al 75%.

També s'aplicaran reduccions fins a un màxim del 14% de la quota de la taxa a persones que utilitzin els punts de reciclatge, fixos i mòbils, de la ciutat, i actualment es comptabilitzen 19.165 usuaris que es podran beneficiar de la reducció.

el més llegit

 1. 1

  La neu i el vent obliguen a suspendre classes a 14 centres de Catalunya

 2. 2

  La neu i el vent obliguen a suspendre les classes d'una quinzena de centres

 3. 3

  Nervis i il·lusió protagonitzen la catifa vermella dels XII Premis Gaudí

 4. 4

  Mor a Barcelona un motorista, segona víctima de trànsit enguany a la ciutat

 5. 5

  Karra Elejalde aconsegueix el Gaudí a Millor Protagonista Masculí pel seu paper d'Unamuno

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista