Actualitzat 22/03/2021 16:11 CET

Barcelona instal·larà els primers contenidors intel·ligents aquest any al barri de Sant Antoni

Archivo - Arxiu - Un operari de neteja del servei municipal desinfecta un contenidor groc d'escombraries a Barcelona.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

El nou servei de neteja incorporarà el 66% dels vehicles elèctrics

BARCELONA, 22 mar? (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona instal·larà els primers contenidors intel·ligents de recollida selectiva de residus orgànics aquest any al barri de Sant Antoni, al districte de l'Eixample, que funcionaran mitjançant un identificador, targeta o clauer que registrarà l'activitat de cada veí.

Es tracta d'una de les novetats que incorpora el nou contracte de neteja i recollida de residus que s'aprovarà divendres en el ple municipal i que l'alcaldessa, Ada Colau, i el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, han presentat aquest dilluns en una roda de premsa.

Aquest identificador permetrà bonificacions en la taxa de residus en funció del volum que es reciclin, una bonificació que, segons ha detallat Badia, preveuen que es faci per unitat familiar i no pas per individu.

Cada persona haurà de separar a casa la fracció orgànica i quan arribi al contenidor s'haurà d'identificar perquè s'obri i pugui deixar el residu; en el moment d'identificar-se, l'activitat es processarà en una plataforma en la qual l'usuari podrà veure les seves aportacions.

Més enllà d'aquesta iniciativa, l'Ajuntament vol continuar prioritzant el servei 'Porta a porta', que consisteix a deixar els residus ben separats davant la porta de casa seguint un calendari prestablert per a cada fracció.

"En algunes fraccions puntuals pot aparèixer un contenidor intel·ligent però, si volem arribar als objectius que marca la Unió Europea, el que obté millors resultats és el 'Porta a porta'", ha assenyalat Badia.

Aquest servei es va començar a implementar el 2018 al barri de Sarrià i durant aquest any està previst que s'instal·li a Sant Andreu, Horta i Sant Antoni.

66% DE LA FLOTA ELÈCTRICA

El nou contracte de neteja contempla una flota menys contaminant --amb una electrificació que arribarà al 66% dels vehicles, en comparació amb el 20% actual-- i l'augment de la plantilla amb 400 operaris, 225 dels quals seran per al servei de neteja viària.

S'incorporaran més equips polivalents, més neteja amb aigua i maquinària adaptada a nous espais de la ciutat (com els carrils bici), a la qual es destinaran més de 250 milions d'euros i que servirà per a la resta de municipis de l'àrea metropolitana.

A més, per primera vegada, els equips de neteja també s'encarregaran de la neteja dels parcs i jardins i altres espais verds urbans; i es reduiran un 17% els contenidors de fracció rebuig, mentre que els de reciclatge s'incrementaran en un 25%.

El nou contracte dels serveis de neteja i recollida de residus, que entrarà en vigor a començament del 2022, és el més gran del consistori tant en relació amb la durada prevista, de vuit anys més dos prorrogables, com per l'import, de gairebé 300 milions d'euros anuals, amb un total de més de 2.300 milions.

Colau ha assegurat que suposa "un punt d'inflexió", en el qual han treballat des del mandat anterior i ha dit que hi volen donar la màxima prioritat, a més de demanar corresponsabilitat a la ciutadania per mirar de generar tants pocs residus com sigui possible.

MÉS CONTROL CIUTADÀ

Amb l'objectiu que el ciutadà tingui més control sobre els serveis de neteja i recollida de residus, el consistori desenvoluparà una 'webapp' perquè els veïns coneguin els detalls del servei al seu barri "amb la voluntat de millora constant".

Durant els pròxims anys, està previst que aquesta eina inclogui un espai personal per a la ciutadania en el qual, a més de consultar les aportacions, es podran desenvolupar eines per fomentar la recollida selectiva.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés