Publicat 29/11/2019 15:24:22 +01:00CET

Barcelona insta la Generalitat a regular el lloguer d'habitacions turístiques

Xavier Marcé, Miquel Puig, Elsa Artadi i Janet Sanz.
EUROPA PRESS

El Govern municipal prepararà amb "màxima diligència" una ordenança quan ho aprovi

BARCELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

El ple de l'Ajuntament de Barcelona aprovarà aquest divendres una proposició d'ERC que insta la Generalitat a aprovar i publicar el decret de Reglament Turístic de Catalunya per garantir als municipis les competències per regular el lloguer d'habitacions turístiques.

La proposició compta amb el suport dels dos socis del Govern municipal, PSC i Bcomú, i amb el vot favorable de JxCat, i demana impulsar les ordenances urbanístiques i fiscals que apliquin en el sector una vegada la Generalitat aprovi el reglament, una acció prevista per a aquest mes de desembre.

El text també insta el Govern Municipal a preparar "amb diligencia" una ordenança que reguli les habitacions compartides perquè s'hagi de tenir un permís de l'Ajuntament per dur a terme l'activitat.

A més, ERC planteja en la proposició que els habitatges tinguin unes condicions mínimes d'habitabilitat i higiene, que comptin amb uns requisits per minimitzar les molèsties als veïns, i amb un règim d'inspecció i sancionador que inclogui la possibilitat de l'extinció del permís.

La proposició també insta a introduir a la normativa urbanística les disposicions adequades perquè l'impacte dels habitatges compartits sobre el mercat de l'habitatge siguin mínimes, i que estiguin subjectes a les mateixes normes fiscals que afecten qualsevol activitat comercial.

DEMANEN UNA "HABILITACIÓ JURÍDICA CLARA"

El regidor d'ERC Miquel Puig ha demanat que s'eliminin "les pensions clandestines", i ha assegurat que treballen perquè aquests pisos turístics es converteixin en nous habitatges accessibles i que tornin al mercat de lloguer.

Per a la tinent d'alcalde Janet Sanz, la proposició és una "absoluta necessitat" a la ciutat de Barcelona amb la qual s'ha d'aconseguir que l'oferta de lloguer turístic afecti el mínim l'oferta d'habitatge de la ciutat.

"L'objectiu és tenir totes les competències, i reforçar i incrementar els serveis d'inspecció per tal d'abordar aquest fenomen i intentar que la ciutat de Barcelona estigui sota control", ha sostingut, i ha reclamat una habilitació jurídica clara per poder liderar aquesta qüestió.

La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha opinat que "no hi ha cap seguretat jurídica, ni per al propietari, ni per al visitant, ni per als veïns i veïnes de Barcelona", per la qual cosa ha demanat adaptar la normativa, ordenar-la i inspeccionar-la per tenir un sector turístic de futur que beneficiï tota la ciutat.

Artadi ha dit que hi hauria unes 15.000 habitacions turístiques a l'àrea metropolitana de Barcelona, tot i que Puig creu que poden ser fins i tot més, mentre que Sanz ha assenyalat que quan es faci l'ordenança es fixarà quantes se'n permeten i on.