Actualitzat 13/06/2018 11:50

Barcelona impulsa els espais naturalitzats mitjançant un nou model de verd urbà

Comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona, Frederic Ximeno
EUROPA PRESS

BARCELONA, 13 juny (EUROPA PRESS) -

El comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona, Frederic Ximeno, ha explicat aquest dimecres que el Govern municipal ha impulsat un nou model urbà del verd per aconseguir espais verds naturalitzats, que són els que busquen augmentar la infraestructura verda urbana, transformar-la per obtenir serveis socioambientals, i potenciar la corresponsabilitat en l'increment de la biodiversitat.

"Barcelona disposa de 22 nous espais naturalitzats distribuïts pels districtes de la ciutat i s'han instal·lat noves estructures per atreure la fauna, perquè l'objectiu és tenir un verd que promogui la biodiversitat, una gestió ecològica i que compti amb la implicació ciutadana", ha explicat en roda de premsa.

Per dur a terme la naturalització, Ximeno ha dit que l'Ajuntament ha canviat la gestió del verd "per reduir la càrrega contaminant i augmentar l'estalvi d'energia i aigua", un procés basat en la reducció de productes fitosanitaris, l'eliminació d'herbicides, la introducció de la compra verda, una nova gestió de l'arbrat i una nova gestió de recursos i residus.

LA NATURALITZACIÓ

"Naturalitzar significa transformar els espais verds per afavorir els processos naturals i l'entrada espontània de flora i fauna, protegint la conservació de la biodiversitat sense perdre la qualitat estètica i reorientar els espais a un benefici social i de salut", ha informat.

Per aconseguir-ho, l'Ajuntament ha eliminat el glifosat i s'han disminuït els tractaments fitosanitaris de la vegetació, així mateix, de les 116 plagues a la ciutat 11 es tracten químicament només quan s'associen a un risc sobre l'impacte urbà, 103 es tracten només mitjançant un control biològic i dos són tractades químicament.

Altres de les mesures són la instal·lació de més de 1.300 escocells, que atreuen fauna beneficiosa per a la ciutat, una poda més respectuosa amb els arbres --respectant el seu calendari de floració i fructificació--, una millora del sòl, la incorporació de noves tecnologies per a una gestió més eficient, la diversificació d'espècies i una plantació d'arbres amb flors i fruits interessants per a la fauna.

També s'han creat, segons Ximeno, gairebé 7.000 metres quadrats de nous grups de flors en els deu districtes de Barcelona, s'han naturalitzat les basses d'aigua en deu parcs, i l'Ajuntament ha adaptat la vegetació al litoral marí mitjançant la plantació i sembra de prats de flors i arbustos.

Aquesta iniciativa, que compta amb una campanya comunicativa --fullets informatius, informadors i nova senyalització de naturalització-- té com a objectiu avançar en la línia de la naturalització de la ciutat, "un gran repte perquè implica un canvi de gestió del verd, de la forma de treballar i de la lògica i implicació de la ciutat i del consistori", ha afirmat.

Ximeno ha assegurat que "hi ha aspectes a millorar encara", no obstant això ha destacat el balanç positiu per part del Govern municipal amb aquestes modificacions, que formen part del Pla del verd i la biodiversitat 2013-2020, el Pla director de l'arbrat 2017-2037, la mesura per a l'eradicació del glifosat (2017) i la mesura d'infraestructura verda urbana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés