Publicat 22/2/2019 16:51:10CET

Barcelona expressa el seu suport a les víctimes del cas Maristes i demana que se les reconegui

Ple de l'Ajuntament de Barcelona
EUROPA PRESS

Colau demana que Maristes es reuneixi amb les víctimes i acusa l'escola de silenciar els abusos

BARCELONA, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

El ple de Barcelona ha aprovat aquest divendres una proposta promoguda per BComú per expressar el suport de l'Ajuntament a les víctimes de pederstia del conegut com a cas Maristes, que es comenar a jutjar al mar, i per instar les congregacions implicades a obrir un procés de reconeixement de les víctimes".

La proposta, aprovada per unanimitat i defensada per la mateixa alcaldessa, Ada Colau, demana que aquest procés comporti "la reparació del dany moral, físic i psicolgic efectuat a les víctimes", i avisa que el consistori, personat en la causa penal oberta per aquests abusos, actuar de la mateixa manera sempre que sigui necessari.

En un ple al qual ha assistit el pare d'una de les víctimes, Manuel Barbero, Colau ha ressaltat que no es tracta d'un cas allat dins de l'escola de Maristes, sinó que hi van haver "12 depredadors, cinc d'ells confesos, que durant molts anys han estat silenciats per la mateixa escola".

Colau ha dit que les víctimes "han de tenir clar que aquest ple és al seu costat completament" de cara al judici, i ha demanat que Maristes accepti reunir-se amb les víctimes, reconegui el seu dolor i miri de trobar mecanismes de reparació, en paraules de l'alcaldessa.

En la proposta, l'Ajuntament declara la seva "ferma determinació" en la defensa dels drets dels menors davant agressions, i es compromet a garantir mecanismes de prevenció i supervisió d'equipaments i serveis i a vetllar perqu la resta d'administracions competents compleixin amb les seves obligacions.

SUPORT UNNIME

Des del PDeCAT, Irma Rognoni ha dit que haguessin preferit una proposta més genrica perqu es registren abusos a altres tipus de centres educatius, mentre que Marilén Barceló (Cs) ha dit que es necessiten més eines per prevenir abusos i assetjaments, i una atenció immediata i contínua dels casos que puguin produir-se.

La republicana Montserrat Benedí ha assenyalat que els compromisos de l'Ajuntament s'han de materialitzar en eines que garanteixin la confidencialitat de qui denuncia, i la socialista Carmen Andrés ha confiat que el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, abordés els abusos dins de l'Església amb el papa Francesc quan es van reunir aquest dimecres.

El popular Alberto Villagrasa ha demanat que s'endureixin les penes als abusadors i que les víctimes d'abús es puguin sentir segures i ben ateses, després d'aix Maria Rovira (CUP) ha elogiat els compromisos per ha avisat que no serveixen si no es disposa d'uns serveis públics de qualitat als quals puguin acudir les víctimes.

El regidor no adscrit Gerard Ardanuy ha coincidit a assenyalar que, "més enll d'un posicionament filosfic, hi ha d'haver un posicionament clar i amb recursos" per garantir que s'aconsegueixen aquests objectius, i el també no adscrit Joan Josep Puigcorbé s'ha limitat a expressar el seu suport a la proposta.