BARCELONA, 14 oct. (EUROPA PRESS) -
El Museu Picasso de Barcelona exposa des d'aquest dijous i fins al 16 de gener un recorregut pioner per les desconegudes influències i obsessions que va generar l'artista Edgar Degas en la producció pictòrica i escultòrica de l'espanyol Pablo Picasso.
Es tracta d'una mostra, 'Picasso davant Degas', organitzada pel The Sterling and Francine Clarck Art Institute de Massachusetts i el Museu Picasso de Barcelona, per al que els comissaris han aconseguit el préstec d'emblemàtiques obres, com una d'ubicada al Musée d'Orsai de París.
L'exposició explora els punts d'interès comuns en els dos artistes, que van des de la pràctica de les mateixes arts --pintura, escultura i gravat-- fins a temes coincidents --com les ballarines, les escenes íntimes de bany i els bordells--.
Picasso i Degas van tenir una formació artística molt semblant, plasmada en estudis i esbossos de dibuix grecoromà amb els quals l'exposició arrenca, tot i que els separaven gairebé 40 anys de diferència.
Un segon ambient s'endinsa en la inicial "fascinació" que Picasso va manifestar als 16 anys quan va conèixer les obres de Degas, de les quals va tenir notícia a través d'artistes catalans com Ramon Casas.
En aquesta lògica, la mostra va donant salts temporals en els quals Picasso es va sentir atret per la producció de Degas fins a punts molt representatius. "És com una novel·la de sis capítols", ha explicat en roda de premsa el comissari de l'exposició i conservador del The Sterling and Francine Clarck Art Institute, Richard Kendall.
Una de les obres més emblemàtiques de Degas, 'La absenta', que no havia sortit mai del Musée d'Orsai, mostra, a Barcelona, com Picasso va recollir idees de la pintura i les va traslladar al 'Retrat de Sebastià Junyer i Vidal'. Després d'aquest etapa, Picasso s'endinsa en el món íntim de les dones, amb noies pentinant-se a la manera que ja va representar Degas.
El quart ambient explora l'homenatge picassià cap a les ballarines de Degas, que l'espanyol va reinterpretar amb fascinació i humor. Aquest camí el va portar cap a l'exploració artística de la seva parella Olga Khokhlova, una ballarina russa amb la qual va començar una relació el mateix any en el qual va mirar Degas, de manera que les seves aquarel·les sobre ella hi havia també un homenatge a l'artista francès.
La mostra acaba amb les escenes de bordells parisencs, en part dels quals Picasso apareix representat com a client. Convençut que Degas s'assemblava al seu pare, Picasso el va fer aparèixer en els seus dibuixos fins a pocs mesos abans de la seva mort, pintant així una relació "triangular".
"A vegades Picasso adora Degas com un gran mestre, d'altres vegades sembla que roba les seves idees, i n'hi ha d'altres en els quals es diverteix amb la seva obra", ha resumit Kendall.
VOYEUR
L'actitud de Picasso cap a les dones ha estat definida com de "voyeurista" per Kendall, que ha explicat que l'artista estava obsessionat amb la figura femenina i amb el sexe com a temàtica, especialment durant la seva etapa de bordells.
Segons el director del museu, Pepe Serra, aquest projecte encarna la voluntat evolutiva de la institució, que mira cap a la investigació en noves teories. "La investigació ha estat una mina d'or", ha dit, al torn que el director de The Sterling and Francine Clarck Art Institute, Michael Conforti, ha destacat les nombroses visites que l'exposició va suscitar als Estats Units.