Publicat 26/05/2021 12:51CET

Barcelona executa el 80% de les actuacions previstes en el Pla per la Justícia de Gènere

La directora de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps, Sonia Ruiz, i la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, en roda de premsa per presentar el balanç del Pla de Justícia de Gènere 2016-2020.
EUROPA PRESS

Laura Pérez celebra la creació de la conselleria de Feminismes i Igualtat a la Generalitat

BARCELONA, 26 maig (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha executat el 80,6 per cent de les actuacions que preveia el Pla per la Justícia de Gènere 2016-2020, en concret 471 mesures a favor de la igualtat entre homes i dones de les 585 que incorpora el pla.

Ho ha explicat la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, juntament amb la directora de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps, Sonia Ruiz, en una roda de premsa aquest dimarts, en la qual han presentat el resultat del pla que té l'objectiu d'incorporar la perspectiva de gènere en totes les polítiques d'àrees i districtes.

Entre els resultats, destaca l'increment del 42 per cent en la incorporació de la perspectiva de gènere en la nova normativa municipal, que passa d'un 50 per cent el 2016 al 96 per cent el 2020, i la formació de 2.300 treballadors municipals en matèria de gènere.

Han augmentat sis punts les adjudicacions d'habitatge públic de lloguer a dones, que van arribar a gairebé un 56 per cent el 2018, i s'ha promogut l'habitatge cooperatiu, on en les tres cooperatives adjudicatàries el 2018 les dones suposen el 60 per cent dels socis.

Entre algunes de les actuacions més destacades relacionades amb la lluita contra la violència masclista, es troba l'augment dels recursos destinats a acollir dones que han patit violència masclista, de 126 el 2016 a 244 el 2020.

NOMENCLÀTOR I ECONOMIA

En l'àmbit de la cultura i memòria històrica, s'ha aconseguit la paritat de gènere en les noves incorporacions al nomenclàtor de la ciutat, en el qual el 40 per cent dels nous carrers tenen nom de dona, i s'ha dut a terme la diagnosi i el pla de gènere a sis museus de la ciutat.

Quant al pressupost municipal, la quantia econòmica dels programes que són transformadors de desigualtats de gènere s'ha duplicat, i va arribar als 650 milions de pressupost el 2020, i han augmentat el nombre de programes i plans municipals que vetllen per la igualtat de gènere, del 69 per cent el 2018 al 85,5 per cent el 2020.

D'altra banda, han incrementat els contractes públics que incorporen la clàusula de paritat entre homes i dones: mentre que el 2017 la clàusula es va incorporar en quatre contractes, el 2020 es va incorporar en 44.

També s'han aplicat eines urbanístiques amb criteris de gènere per pal·liar les desigualtats de gènere a l'espai públic i posar la vida quotidiana en el centre del disseny de la trama urbana amb la mesura 'Urbanisme amb perspectiva de gènere'.

Pérez ha valorat que aquest pla és "un pas de gegant en la transformació de l'Ajuntament des de la perspectiva de gènere feminista" i s'ha mostrat convençuda que és un camí difícilment reversible, en les seves paraules.

L'Ajuntament ja treballa en l'elaboració d'un Pla per la Justícia de Gènere 2021-2025 a través d'un procés participatiu amb els col·lectius de dones, el moviment feminista i la ciutadania.

CONSELLERIA DE FEMINISMES

La tinenta d'alcalde ha aprofitat per felicitar la nova consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, pel seu nou càrrec al Govern, la qual ha qualificat de "referent en la matèria i experta en polítiques d'igualtat, molt compromesa en la lluita per la igualtat de gènere".

Així mateix, ha valorat que la Generalitat creï aquesta conselleria, com va fer el govern d'Ada Colau a l'Ajuntament amb la regidoria de Feminismes i LGTBI, que considera que és una referència d'èxit: "Estem segures que tenir una àrea específica és molt positiu".

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés