Actualitzat 31/03/2017 08:36 CET

Barcelona estudiarà la gestió pública directa de l'aigua per assegurar-ne l'"accés universal i assequible"

Hi voten a favor BComú, ERC, PSC i CUP, mentre que CiU hi vota en contra i C's i PP s'abstenen

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres obrir una línia de treball sobre la gestió pública directa i integral del cicle de l'aigua, inclòs el subministrament domiciliari, per "garantir l'accés universal i assequible de l'aigua i el sanejament, i prioritzar els usos domèstics i ambientals", proposta que ha presentat BComú.

S'ha aprovat la proposta de BComú amb els vots també del PSC, ERC i la CUP, mentre que C's i el PP s'han abstingut i CiU hi ha votat en contra, en un ple que també ha aprovat una iniciativa de la CUP que advoca per "fixar un calendari per desenvolupar el procés de recuperació de la gestió totalment pública i directa de l'aigua", amb el suport també de BComú, ERC i la CUP, l'abstenció del PSC i el rebuig de CiU, C's i PP.

La proposta aprovada de BComú --presentada com a grup i no com a mesura del Govern municipal-- defensa estudiar la gestió pública, valorar-ne la viabilitat i elaborar els informes tècnics i jurídics necessaris, incloent-hi una anàlisi específica per promoure noves formes de funcionament que garanteixin la transparència, la informació, la rendició de comptes i la participació ciutadana efectiva.

Mentre que la de BComú advoca per estudiar aquesta possibilitat, la de la CUP aposta directament per avançar en la internalizació del servei, per a la qual cosa demana crear una comissió d'estudi en el termini d'un mes i organitzar una audiència pública per sotmetre a informació i debat el model de gestió, amb col·lectius especialitzats en la qüestió i amb els gestors actuals del servei.

10% MÉS BARAT

El regidor d'Energia, Eloi Badia, ha descrit aquesta votació com un moment històric, i ha sostingut que la millor manera d'oferir un servei tan important com l'aigua és des de la gestió pública, per la qualitat i el preu --assegura que podria baixar un 10%, i estalviar 38,7 milions d'euros en els rebuts--, i ha avisat: "Volem acabar amb les ombres que impregnen aquesta gestió de l'aigua".

La líder municipal de la CUP, Maria José Lecha, ha defensat que l'Ajuntament ha de tenir el control dels béns imprescindibles per a la vida i mantenir-los al marge de la mercantilització --veu que la gestió privada de l'aigua ha vulnerat persones i ecosistemes--, i ha sentenciat que "l'aigua és un bé comú, i la falta de recursos no ha de ser motiu de tall. Només és possible amb la gestió pública i no la gestió basada en beneficis econòmics".

El republicà Alfred Bosch ha destacat que la gestió de l'aigua ha de ser eficaç, eficient, sostenible i tan pública com sigui possible, i ha avisat que aquest és un assumpte capital per a la ciutat, per la qual cosa cal treballar-hi des del consens i estudiant la viabilitat tècnica, econòmica, jurídica i social de la internalización del servei.

La socialista Carmen Andrés ha advocat per avançar en el control públic, i estudiar-lo a través d'informes tècnics i econòmics que garanteixin un sistema d'accés universal amb tarifes adequades, després que hagi explicat la seva abstenció a la proposta de la CUP perquè pressuposa el resultat dels estudis sense haver-los fet.

CRÍTIQUES

Francina Vila (CiU) veu que BComú vol imposar els seus dogmes i apriorismes sobre la gestió de l'aigua, i fer-ho amb una eina del ple pròpia de l'oposició i no amb una mesura de govern, cosa que demostra la feblesa de l'executiu d'Ada Colau, segons l'edil, que ha criticat que la proposta no té en compte que la gestió de l'aigua és competència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), davant del que Badia ha dit que han conversat amb alguns municipis.

El regidor de C's Santiago Alonso ha sostingut que aquest és un "debat demagògic amb premisses enganyoses" que pretén fer escollir entre una privatització dolenta o una bona municipalització, quan cal estudiar el model més eficient, de manera que ha demanat crear un equip tècnic per abordar l'assumpte.

El líder municipal popular, Alberto Fernández, ha criticat la "guerra de l'aigua" que veu a la ciutat, i ha lamentat que s'aposti per la gestió pública de l'aigua sense haver-ne estudiat la viabilitat ni el cost encara, després del que ha titllat de farsa la rebaixa a la tarifa aprovada el juliol per l'AMB, que implicarà finalment un estalvi de deu cèntims aquest any, ja que es farà efectiva al desembre.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés