Actualitzat 15/04/2016 16:55 CET

Barcelona i entitats impulsen un recompte de persones sense llar el 18 de maig

Oan Uribe, Jesús Ruiz, Laia Ortiz, Carles Cabré y Teresa Bermúdez
EUROPA PRESS

Requerirà uns 900 voluntaris per recórrer la capital, incloses per primera vegada zones de muntanya

   BARCELONA, 15 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La Xarxa d'Atenció als Persones sense Llar, que integra l'Ajuntament de Barcelona i entitats, ha impulsat un recompte de persones sense llar en tota la ciutat la nit del dimecres 18 de maig, per a la qual cosa es necessitaran uns 900 voluntaris que recorrin la capital catalana, als  carrers de la qual s'estima que dormen entre 700 i 900 persones.

   "El recompte és una eina fonamental per tenir informació per millorar l'atenció", ha defensat la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, en roda de premsa juntament amb representants del Centre Assís, Jesús Ruíz; de Càritas Diocesana de Barcelona, Teresa Bermúdez; de Sant Joan de Déu, Joan Uribe, i de Progress, Carles Cabré.

   Ortiz ha destacat que, per primera vegada, el recompte es farà a tota la ciutat, ja que fins ara no s'havia arribat a diverses zones de muntanya com algunes de Montjuïc, a les quals s'havien realitzat estimacions en anteriors recomptes promoguts també per entitats com Arrels, que també participa en la iniciativa.

   La tinenta d'alcalde ha assenyalat que el recompte comptarà en algunes zones, sobretot a les de muntanya, amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana, de Parcs i Jardins --per obrir parcs que tanquen a la nit, entre altres tasques-- i d'equips especials de carrer.

   "Sumant esforços podrem aconseguir la foto del conjunt de la ciutat", ha ressaltat Ortiz, i Bermúdez ha explicat que ja s'ha posat en marxa el web sobre la iniciativa --recompte.barcelona, que usa el nou domini del nom de la ciutat--, en què es poden inscriure els voluntaris.

VOLUNTARIS I NOVA 'APP'

   Bermúdez ha insistit que caldran uns 900 voluntaris per portar a terme aquest recompte complet --que comptarà també amb dades dels equipaments i serveis destinats a persones sense llar--, en què podran participar persones grans de 18 anys, que no necessiten experiència prèvia.

   Recomanen als voluntaris que tinguin en compte la importància de tenir un mitjà de transport perquè el recompte acostuma a acabar de matinada, i també portar el seu 'smartphone' si el tenen, ja que usaran una nova 'app' durant el recompte per fixar localitzacions mitjançant el mòbil a temps real.

   Els voluntaris poden marcar al web el barri en què volen participar en el recompte, i després els barris es dividiran per zones, de les quals n'hi haurà unes 260 amb equips d'entre sis i vuit persones, que disposaran de mapes per marcar les localitzacions, a més de l''app'.

   Preguntada pels periodistes per si el recompte es portarà a terme a zones com l'estació abandonada en què es va produir un incendi el febrer per l'acumulació d'escombraries i trastos, Ortiz ha dit que el recompte es farà a l'espai públic i on pot entrar l'Ajuntament --ha recordat que l'espai és propietat d'Adif--, i ha afegit que fan seguiment d'espais "que poden quedar més amagats".

MÉS PERSONES QUE PLACES

   Després de recordar que treballen en l'elaboració del pla sobre persones sense llar ---ha confiat que puguin tenir el primer esborrany el juny--, ha dit que cal ampliar l'atenció i "redireccionar-la" si cal, a més d'abordar també els casos d'infrahabitatge.

   Ha destacat que "un dels principals obstacles és que el nombre de persones al carrer supera les places que hi ha a la ciutat" i, després d'assenyalar que el centre d'atenció nocturna que obre a l'hivern ha estat gairebé ple, ha plantejat que el seu model --amb menys exigència en els requisits-- pugui ampliar-se a altres centres durant tot l'any en el futur.

CRÍTIQUES AL GOVERN

   La tinenta d'alcalde ha criticat que "no hi ha recursos de la Generalitat que hi vagin destinats", quan la situació de les persones sense llar és un assumpte que afecta tot Catalunya i no només a Barcelona, i ha celebrat que entitats promoguin fer un recompte a tot Catalunya.

   "No pot ser que des de la Generalitat no hi hagi cap política per abordar el 'sensellarisme'", ha remarcat Ortiz, que ha assegurat que moltes de les persones que dormen als carrers de Barcelona vénen d'altres municipis perquè la capital catalana té una xarxa de serveis d'atenció a les persones sense llar.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés