Actualitzat 21/03/2016 15:04 CET

Barcelona elabora un pla de seguretat basat en proximitat, territori i transparència

Aposta per la prevenció des de l'educació i per reforçar serveis alternatius a la sanció

BARCELONA, 21 mar� (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha elaborat el Pla Local de Prevenció i Seguretat 2016-2019, que es basa en la proximitat, el territori i la transparència i que pretén dissenyar una estratègia comuna amb la ciutadania que parteixi del coneixement i la diagnosi i tingui en compte les particularitats dels diferents territoris i col·lectius de la ciutat.

El document, que sorgeix de la revisió dels plans de Seguretat 2009-2011 i 2012-2015 --dels quals han conclòs que els conflictes de convivència, les relacions socials i els impactes econòmics afecten la percepció del benestar i la seguretat--, pretén també afrontar noves problemàtiques i inclou un principi de rendició de comptes davant de la ciutadania.

El pla, que es presentarà en comissió municipal dimecres, aposta per promoure la prevenció de la inseguretat, per anticipar els processos de segregració social i urbana, i per construir amb la ciutadania un nou model de convivència i seguretat posant les persones com a prioritat i avançant cap a la coresponsabilitat.

Agrupa en quatre grans eixos estratègics les diferents línies i àmbits d'intervenció, entre els quals figura el de la governança, que aposta per desenvolupar aquesta construcció col·lectiva de la seguretat a través de la participació, per a la qual cosa planteja crear consells de prevenció i seguretat a cadascun dels districtes, entre d'altres mesures.

POLÍTIQUES NO POLICIALS

La transversalitat és un altre dels grans eixos, i pretén articular un espai de decisió compartida de les estratègies de prevenció per part dels operadors públics i fomentar la col·laboració amb altres actors per potenciar la prevenció mitjançant polítiques públiques no policials, augmentant la implicació dels sectors social i educatiu.

També preveu impulsar l'eix de coneixement i innovació i el d'eficiència, millorant la gestió de la seguretat adaptant-la a les noves demandes i realitats i augmentant la confiança en els mecanismes de denuncia ciutadana, prevenint les manifestacions de violència --també de gènere i intrafamiliars-- i reforçant el sistema de mesures i serveis en benefici de la comunitat com a alternativa a la sanció.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés