Publicat 8/8/2019 15:11:43CET

Barcelona detecta 358 pisos protegits amb indicis de mal ús, com lloguers sense permís

Habitatges, pisos, construccions (recurs)
DIPUTACIÓN DE BARCELONA - Archivo

Ha incoat 60 expedients i ha cobrat 12 sancions d'entre 4.000 i 45.000 euros

BARCELONA, 8 Ag. (EUROPA PRESS) -

El pla d'inspecció d'habitatges protegits situats a Barcelona ha comprovat l'estat de 2.679 pisos, i s'han detectat indicis de mal ús en 358 --un 13,3% del total--, la majoria per estar buits o llogats sense autorització o per damunt del preu corresponent.

Ho ha explicat en roda de premsa aquest dijous la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, que ha destacat que gairebé la meitat dels casos amb indicis de mal ús (173) són per lloguers sense autorització, i que 32 pisos estan buits, cosa que representa un 1,1% dels inspeccionats.

La resta dels 358 casos detectats amb indicis de mal ús inclouen situacions diverses, com destinar l'habitatge protegit a usos de despatx o a un pis turístic, o tenir-lo cedit a algun familiar, entre d'altres.

La directora tècnica de la Unitat de Disciplina de l'Habitatge, Fuensanta Alcalá, ha detallat que els casos són molt diversos, i ha explicat que han trobat lloguers sense permís que cobraven el triple del que corresponia per ser habitatge protegit.

Aquest pla de control, creat el 2017 i pioner a Espanya, ha començat pels pisos que perden la qualificació d'habitatge protegit durant els propers anys, i ha trobat indicis de mal ús en diversos barris, entre ells la Barceloneta, el Clot, Poble Sec i Vallbona.

EXPEDIENTS I SANCIONS

Amb el pla, s'ha aconseguit la cessió de sis pisos buits a la Borsa d'Habitatge de Lloguer, i s'han produït 11 regularitzacions de famílies que estaven en lloguer en casos no autoritzats, en rebaixar el preu de mercat que pagaven al que estableix la llei per un habitatge protegit.

De moment s'han incoat 60 expedients, que estan en diverses fases de tramitació, i 12 propietaris ja han abonat els imports de les sancions corresponents, que oscil·len entre els 4.000 i els 45.000 euros.

Martín ha explicat que les sancions són més elevades però que es rebaixen si es corregeix la situació, i es modulen en funció de l'incompliment, i ha remarcat que l'objectiu del pla d'inspecció no és sancionar, sinó garantir que els pisos protegits es facin servir com a tals.

La llei catalana pel Dret a l'Habitatge estableix que els de protecció oficial s'han de destinar al domicili habitual i permanent, encara que es poden posar en lloguer amb una autorització que estableix un preu màxim: si no es compleixen aquestes condicions, l'administració pot sancionar i fins i tot expropiar l'habitatge.

EXIGÈNCIES A L'ESTAT I GENERALITAT

Alcalá ha recordat que mai abans s'havia fet un pla d'inspecció sistemàtic a la ciutat, i Martín ha exigit a la Generalitat que exerceixi la seva responsabilitat d'inspecció, perquè ajuntaments com el de Barcelona poden promoure plans propis però consistoris amb menys recursos no tenen suficient capacitat.

Martín ha demanat al Govern català que faci permanent la qualificació d'habitatge protegit --actualment acaba amb els anys--, i també que assumeixi la responsabilitat en la Taula d'Emergència per a persones que necessiten un habitatge, perquè un 60% depèn del Govern de la Generalitat, però l'Ajuntament n'assumeix el 80%, ha xifrat.

Ha remarcat que, si la Generalitat assumís les seves competències, no hi hauria llista d'espera ni serien necessàries propostes com que la Sareb llogui a meitat de preu tots els habitatges que té a la ciutat a canvi d'una subvenció del 60%, cosa que ha dit que ha de valorar la taula creada amb entitats.

També ha recordat les exigències de l'executiu d'Ada Colau al Govern central: regular els preus de lloguer, i modificar la fiscalitat que estén una "catifa vermella" a entitats com fons d'inversió que contribueixen a augmentar els preus de l'habitatge, ha dit.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.