Publicat 28/7/2019 11:11:51CET

Barcelona demana que els municipis puguin ordenar l'activitat dels guies turístics al carrer

Sagrada Familia
BASÍLICA DE LA SAGRADA FAMILIA - Archivo

Marcé reclama canvis en el decret sobre guies que prepara el Govern

BARCELONA, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona presentarà al·legacions al decret sobre l'activitat dels guies turístics que prepara el Govern per demanar que els municipis puguin "ordenar l'activitat dels guies a l'espai públic", ha informat el consistori en un comunicat aquest diumenge.

El regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha reclamat al Govern que inclogui un article en el qual s'afirmi "que l'activitat de guiatge en una ciutat haurà d'adaptar-se al marc normatiu de cada ciutat".

Marcé considera que cada municipi de Catalunya té la seva pròpia concepció de l'espai públic, i que és necessari que la normativa que reguli l'activitat dels guies als carrers "respecti les particularitats" de cadascun d'ells.

La regulació que prepara el Govern, ha explicat el regidor, regula l'activitat i la titulació que han de tenir els guies de museus i altres espais, però sotmet al règim de lliure competència l'activitat dels guies a l'aire lliure.

LIBERALITZACIÓ

Per Marcé, el decret respon a una "creixent liberalització d'un conjunt d'espais professionals" que s'articulen al voltant de plataformes digitals i que també afecten altres àrees de la vida empresarial de les ciutats, com els pisos turístics.

Marcé ha recordat que el 2017 l'Ajuntament de Barcelona va subscriure un acord de bones pràctiques de guies a la via pública per facilitar la convivència entre grups de turistes i residents i garantir la qualitat del servei.

En aquesta ocasió, ha dit el regidor, reclamen que els municipis puguin determinar els criteris d'exercici de l'activitat als seus carrers, en el marc del decret: "Confiem que això sigui possible, i si no, evidentment, tenim la possibilitat de treballar-ho per la via carta municipal i del mateix marc normatiu de l'Ajuntament, però el que seria normal es que tinguéssim una normativa general d'ús català que permeti resoldre aquest petit conflicte, o no tan petit".