Publicat 02/10/2015 15:54

Barcelona es declara contrària al TTIP amb el suport de BComú, ERC, CUP

C's i PP destaquen que el tractat encara no s'ha aprovat i acusen el Govern municipal d'usar les institucions amb fins partidistes

BARCELONA, 2 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple municipal de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una proposició amb contingut de Declaració Institucional per la qual la ciutat es declara contrària al tractat comercial entre la UE i els Estats Units que s'ha aprovat gràcies al vot favorable de BComú, ERC i la CUP --els grups que ho han proposat-- i a l'abstenció de CiU i el PSC.

C's i PP han votat contràriament destacant que el tractat encara no s'ha aprovat i es troba en fase de negociació, i han acusat el Govern municipal d'usar les institucions amb fins partidistes, després que dimecres presentessin la proposta amb la presència d'activistes i pancartes a un saló del consistori.

El tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha afirmat que el TTIP representa un "atac en tota regla" a la sobirania popular, i ha criticat a C's que la seva posició coincideixi o sigui més radical respecte al tractat de lliure comerç.

Sònia Recasens (CiU) ha assegurat que hi ha arguments a favor i en contra del TTIP, ja que creu que pot suposar una oportunitat per a les pimes catalanes i per als consumidors, però que també pot posar en risc el model d'estat del benestar europeu, i ha subratllat que el grup no tindrà una posició final fins que concloguin les negociacions.

Francisco Sierra (C's) ha justificat el vot en contra perquè l'Ajuntament no sigui una "caixa de ressonància" de les polítiques i les manifestacions de BComú, i ha incidit que el tractat és bàsic per evitar que les relacions econòmiques dels Estats Units amb la UE quedin relegades pels països asiàtics.

Segons Trini Capdevila (ERC) els defensors del TTIP sostenen que, si es porta a terme, generarà un creixement econòmic i una quantitat de llocs de treball que no es correspon amb la realitat, i ha criticat l'"obscurantisme de les negociacions", a les quals no poden assistir els eurodiputats.

Montserrat Ballarín (PSC) ha afirmat que el TTIP hauria de respectar el model social europeu i negociar-se amb més transparència, tot i que ha ressaltat la seva importància per reforçar els llaços comercials amb els EUA.

El portaveu del PP Javier Mulleras ha acusat el Govern municipal de "confondre la seva institució amb el partit" i de no defensar el petit comerç, i María José Lecha (CUP) ha restat importància que el tractat fins i tot s'estigui negociant perquè creu que si s'aprova no hi haurà marxa enrere i perquè, segons ella, les negociacions només es publicaran 30 anys després.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés