Publicat 26/11/2015 11:45

Barcelona crea una Oficina per a la Transparència contra la corrupció

Obrirà una Bústia Ètica per rebre queixes ciutadanes, que podran ser anònimes

BARCELONA, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dijous la creació de l'Oficina per a la Transparència i les Bones Pràctiques per lluitar "contra la corrupció i acabar amb espais opacs", ha explicat en una roda de premsa el tinent d'alcalde, Jaume Asens.

"Volem comprometre'ns en la limitació de mandats i aixecar la bandera de la regeneració democràtica", ha dit Asens, que també ha remarcat la voluntat del consistori d'acabar amb les portes giratòries i anar més enllà del que exigeix la Llei de Transparència per intentar ser un exemple al món, ha dit.

La seva intenció és enfortir el prestigi i la integritat de l'Ajuntament de Barcelona i comprometre'l amb els valors d'"honestedat i transparència, i el principi de prevenció de control democràtic i rendició de comptes".

D'aquesta manera, la nova Oficina --situada a l'Àrea de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència-- tindrà una Direcció per a la Transparència i les Bones pràctiques, a càrrec de Joan Llinares.

Paral·lela a la direcció, un màxim de 12 professionals --membres destacats de la societat civil i amb cert prestigi-- conformaran un Consell Assessor per a la Transparència.

TRES SUBÀREES

L'Oficina estarà dividida en tres subàrees: una Direcció d'Anàlisis --d'investigació de possibles praxi dolentes--, un Departament de Transparència --per al desenvolupament institucional de la transparència i enfortiment del prestigi de l'administració-- i una Direcció de Control de Gestió --encarregada d'analitzar la bona gestió a través d'un seguiment--.

Les diferents subàrees estaran formades per una xarxa de 56 treballadors procedents de l'àmbit funcionarial, "amb un currículum impecable i una conducta ètica i responsable", i s'encarregaran d'analitzar internament situacions com conflictes d'interessos i tràfic d'influències.

Tota aquesta xarxa permetrà la participació ciutadana mitjançant l'establiment de la Bústia Ètica, un sistema d'alerta ciutadana subjecte als serveis d'anàlisis que permetrà als veïns fer arribar les seves queixes i posar sobre la taula situacions irregulars fins i tot de càrrecs electes, donant les seves dades de contacte o fins i tot anònimament per "evitar amenaces, represàlies i protegir les fonts".

Llinares ha explicat que el seu desplegament està basat en els principis de participació i transparència, el reglament dels quals s'està elaborant aquest mateix dijous, i no entrarà en vigor ràpidament, sinó que estarà exposat en línia durant 30 dies perquè qualsevol ciutadà hi pugui contribuir amb suggeriments.

"Ho posarem en coneixement d'altres instàncies o grups que poden tenir interessos a fer aportacions perquè el debat que es generi sigui un debat ric i ampli", ha dit Llinares, perquè al final la norma aprovada reculli el plantejament del consistori i de tots els qui hagin volgut participar.

Ha estat el mateix personal del consistori i no consultories externes el que ha desenvolupat l'oficina, i el procés de formació dels departaments es farà amb funcionaris d'acord amb "mèrits, igualtat i concurrència", de manera que no hi haurà una ampliació de la plantilla.

Concretament, es troba en una fase final la conformació de la Direcció de Control de Gestió i la Direcció d'Anàlisis, mentre que ja funciona el Departament de Transparència: "El seva feina fructífera ha permès que l'Ajuntament compti amb una xarxa de transparència de més de 50 persones."

També ha participat en la configuració d'aquesta oficina l'activista Simona Levi, que ha assegurat: "Volem donar suport, no a una situació de delació, sinó a trencar el sostre de vidre que hi ha per a la ciutadania."

Per la seva banda, l'exdiputat de la CUP al Parlament David Fernández, també partícip del projecte, ha carregat contra el 'capitalisme d'amics', i ha remarcat la incidència de la corrupció a la ciutat: "Recordem el cas amb el cas Palau, el cas Hisenda i el cas Ciutat Vella, el cas José Mestre i les irregularitats comptables del 2004."




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés