Publicat 18/11/2021 12:33CET

Barcelona compra l'edifici modernista Casa Tosquella al Putxet per a equipaments de barri

Imatge de la Casa Tosquella, un edifici modernista del barri del Putxet de Barcelona
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

La previsió inicial de l'Ajuntament és destinar-lo a la gent gran

BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb la propietat per adquirir la Casa Tosquella, un edifici modernista de finals del segle XIX catalogat com a Monument Històric i Bé Cultural d'Interès Nacional (1974) situat al barri del Putxet i el Farró del districte de Sarrià-Sant Gervasi i que vol destinar a equipaments de barri.

Ho han explicat aquest dijous en una roda de premsa el regidor del districte, Albert Batlle, i el tinent d'alcalde de Cultura, Jordi Martí, que han concretat que la compra es tancarà al voltant dels 1,2 milions d'euros.

Desocupada des del 2012, les entitats del barri han demanat durant anys que el consistori adquirís la Casa per a ús públic i, ara que ho ha fet, la previsió és que la converteixi en un equipament per a gent gran i n'obri el jardí al públic, si bé encara no s'ha marcat un calendari.

Batlle ha concretat que l'adquisició és una oportunitat per corregir el dèficit d'equipaments del Putxet i el Farró, i principalment en els destinats a gent gran, i ha destacat que és un dels barris on més creix la població de més de 65 anys.

No obstant això, ha matisat que el consistori està obert a dialogar amb les entitats perquè també tingui altres usos per al barri i ha afegit que la compra és "una demostració de la voluntat de diàleg" entre el sector públic i privat.

PROTEGIR EDIFICIS SINGULARS

L'adquisició de la finca també respon a la voluntat de l'Ajuntament de protegir edificis singulars de la ciutat per preservar-ne el valor patrimonial, ja que l'edificació i el jardí estan actualment "força deteriorats" per falta de manteniment.

De fet, recentment s'ha incorporat l'edifici a 'La Llista Vermella de Patrimoni' per alertar de l'estat de la casa, evitar-ne la deterioració i impulsar-ne la recuperació.

Durant la seva intervenció, Martí ha assegurat que per gestionar la vida urbana l'Ajuntament ha de "tenir la capacitat de ser propietari de bona part de la ciutat" i ha explicat que hi treballa des de tres línies: l'adquisició d'edificis singulars, d'habitatges per fer-los de protecció oficial, i de baixos per a l'activitat econòmica.

També ha recordat que la compra de la Casa Tosquella forma part del fons pactat amb ERC del pressupost 2021 per a l'adquisició o rehabilitació d'edificis singulars en operacions que es consideressin d'interès per a la ciutat i ha destacat que recentment també s'han adquirit dos edificis singulars més: El Molino i l'antiga seu de l'editorial Gustavo Gili.

LA FINCA

La finca té una superfície de 866,96 metres quadrats --224 metres quadrats dels quals els ocupa l'edifici i la resta és jardí-- i està situada a l'illa dels carrers Ballester i Vallirana i la ronda del General Mitre, amb accés pel carrer de Vallirana número 91-93.

Quant a la ubicació d'aquesta finca, el consistori destaca que l'obertura d'un nou equipament municipal permetria assolir l'objectiu de cohesionar i connectar els dos nuclis del barri del Putxet i el Farró separats per la ronda del General Mitre i que, de fet, un dels carrers que envolta la finca --el carrer Ballester-- està en plenes obres de reurbanització per pacificar-la.

La casa va ser un encàrrec del comerciant Antoni Tosquella al mestre d'obres Juan Caballé com a casa d'estiu el 1889 i entre el 1907 i el 1908 va ser reformada per l'arquitecte Eduard M. Balcells i Buigas, un dels últims arquitectes del modernisme.

Gràcies a la llibertat que li va donar Tosquella, tant per a la construcció com econòmicament, Balcells va acabar fent una obra amb bases modernistes però amb tocs aràbics i amb un estil singular, que s'emmarca en el modernisme més ornamental, tant exteriorment com interiorment.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés