Actualitzat 31/03/2017 08:55 CET

Barcelona comença els treballs per substituir la captura de coloms per mètodes anticonceptius

La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals i unes 100 entitats ho celebren

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha impulsat un projecte marc per desplegar el control de les poblacions de coloms amb mètodes anticonceptius que substitueixin la captura i eliminació d'aquests animals, projecte que va presentar aquest dijous a la comissió permanent del Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals.

Primer s'analitzarà i definirà la metodologia per implementar aquesta iniciativa per controlar la població de coloms, que és d'aproximadament 85.000 exemplars a la ciutat, la qual cosa es detallarà amb un cens que elaborarà entre desembre i febrer, per al qual s'ha suspès la captura com a mètode de control amb l'objectiu d'evitar interferències en els resultats, ha assenyalat l'Ajuntament aquest divendres en un comunicat.

Després d'elaborar el cens, es col·locaran a partir d'abril 40 dispensadors de pinso anticonceptiu distribuïts en els diferents districtes, amb l'objectiu de poder portar a terme la primera anàlisi de les dades a finals del 2017.

El tractament anticonceptiu serà amb nicarbazina, que actua primer en els exemplars més joves i progressivament actua sobre els subdominants i dominants, amb la previsió que la reducció de la població sigui d'un 20% en el primer any, i d'entre el 70 i el 80% en quatre o cinc anys.

L'Ajuntament ha destacat que es tracta d'un procés que a mitjà termini haurà de permetre abandonar definitivament el mètode de control basat en captures, mantenint sempre el grau d'exigència de la salut pública.

La direcció científica del programa la portarà a terme el doctor del departament de Medicina i Cirurgia d'Animals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Santiago Lavin, i els treballs de cens estaran dirigits pel doctor del Museu de Ciències Naturals Carles Senar, mentre que l'àrea d'Ecologia i l'Agència de Salut Pública en faran el seguiment.

ANIMALISTES HO CELEBREN

La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (Cpda), juntament amb 152 associacions animalistes catalanes, han celebrat la decisió, que permetrà que el "control de població de les aus urbanes es faci amb mètodes ètics, efectius i amb el menor cost econòmic possible".

Ha assegurat en un comunicat que han presentat diversos requeriments pels mètodes de control, ja que considera que amb la captura i eliminació d'individus es provoca a més una alteració a l'ecosistema amb conseqüències "nefastes", per la qual cosa celebra el canvi de criteri i de mètode.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés