Actualitzat 21/09/2015 16:11

Barcelona comença els tràmits per revisar noms de carrers monàrquics

El carnet Gaudir Més Barcelona donarà accés gratuït als museus municipals a partir de gener

   BARCELONA, 21 Set. (EUROPA PRESS) -

   La comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de Barcelona ha aprovat aquest dilluns una proposició d'ERC per la qual insta a revisar noms de carrers monàrquics, entre els quals figuren el passeig de Joan de Borbó, la plaça Maria Cristina, l'avinguda Maria Cristina i l'avinguda Borbó.

   La proposició, aprovada amb els vots a favor d'ERC, BComú, CiU i la CUP, l'abstenció del PSC i el rebuig de PP i C's, també cita el passeig Isabel II, la plaça Joan Carles I, el carrer Alfons XIII, l'avinguda Príncep d'Astúries, el carrer Reina Cristina, el Moll Príncep d'Espanya, i el carrer Reina Victòria.

   La proposta --que ha estat transaccionada amb BComú eliminant alguns carrers com Ferran i Princesa-- es traslladarà als consells de Districte afectats abans de sotmetre-la a la comissió del Nomenclàtor, on s'estudiaran les modificacions abans que l'alcaldessa, Ada Colau, prengui una decisió.

   El líder municipal d'ERC, Alfred Bosch, ha assenyalat que el seu objectiu és que no hi hagi a la ciutat "cap reconeixement a una dinastia imposada per les armes i perpetuada per dictadures", i ha destacat que la proposta no va en contra d'Espanya ni dels espanyols, sinó de la monarquia.

   La tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha recordat que no és una qüestió que hagi de decidir la comissió, mentre que el comissionat d'Estudis Estratègics i Programes de Memòria, Xavier Domènech, ha dit que la proposta pretén solucionar la "sobrerepresentació" de la simbologia monàrquica a la ciutat, i que treballaran perquè les modificacions no tinguin un cost per als ciutadans.

   El regidor de CiU i extinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha apostat per portar a terme aquest anàlisi del nomenclàtor, cosa que ha compartit Maria Rovira (CUP), que ha demanat recuperar la memòria històrica de les lluites de la ciutat, mentre que des del PSC, Carmen Andrés s'ha abstingut en no estar d'acord amb la redacció de la proposició.

   Marilén Barceló (C's) ha considerat que impulsar un canvi en els noms dels carrers és "una frivolitat i cap prioritat", ja que considera que ho és l'atur, mentre que la regidora del PP Àngels Esteller ha dit que és una proposta més pròpia del sectarisme que d'una realitat que divideix els ciutadans.

   La comissió també ha aprovat per unanimitat que el carnet Gaudir Més Barcelona garanteixi a partir de l'1 de gener l'accés gratuït als museus i centres patrimonials de l'Ajuntament, mesura que es va impulsar a l'anterior mandat de l'exalcalde Xavier Trias i que té el suport de tots els grups, que han plantejat que s'estengui a equipaments d'altres administracions.

SERVEIS SOCIALS

   També ha aprovat per unanimitat una proposta socialista perquè el Govern d'Ada Colau presenti en un termini màxim de dos mesos un informe que analitzi l'oferta i la demanda de l'educació infantil a la ciutat, i una altra del PP perquè elabori en tres mesos un reglament comú per a tots els centres de Serveis Socials de Barcelona.

   A proposta de C's, ha acordat per unanimitat revisar els criteris d'accés als habitatges d'emergència social, alguna cosa en el que ja està treballant l'Ajuntament, que ha presentat davant de l'oposició les seves mesures en aquest àmbit --que inclouen l'ampliació de les ajudes al lloguer i l'ampliació del parc de lloguer social-- i ha assegurat que no té dades detallades sobre els desnonaments a la ciutat.

   El Govern municipal treballa en l'elaboració d'un pla de barris per prioritzar la rehabilitació a les zones més deteriorades i amb problemes socials, i ampliarà el programa d'inspecció per detectar pisos a buits a tota la ciutat, començant per Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí.

VÍCTIMES DE TALIDOMIDA

   La comissió ha aprovat una declaració institucional de suport a les víctimes del fàrmac Talidomida --que va afectar amb malformacions unes 3.000 persones a Espanya en la dècada del 1950--, i ha instat l'empresa alemanya Grünenthal que les indemnitzi, cosa que demana també que reclami el Govern espanyol.

   CiU ha preguntat al Govern municipal sobre el projecte d'emplaçament d'una branca del museu Hermitage de Sant Petersburg al Port de Barcelona, i Ortiz ha respost que ho estudiarà, ja que assegura que no té el projecte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés