Barcelona combat violències masclistes amb 22 milions aquest mandat i en demana més al Govern i l'Estat


EUROPA PRESS
Actualitzat 19/11/2018 12:59:12 CET

Interpel·la els nois en una campanya que promou el missatge 'Si tu no vols, jo tampoc'

BARCELONA, 19 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat aquest dilluns que l'Ajuntament ha invertit 22,4 milions d'euros a l'abordatge integral de les violències masclistes a la ciutat durant aquest mandat, i ha demanat més esforços a la Generalitat i al Govern central en aquest àmbit.

En roda de premsa amb la regidora Laura Pérez, Colau ha interpel·lat aquestes dues administracions per ser les que tenen més competències i recursos en aquest àmbit: "Si fessin un esforç semblant proporcionalment, segur que podríem avançar molt més ràpid. Que estiguin a l'alçada del moment i facin molts més esforços", ha exigit.

"La Generalitat i l'Estat estan lluny d'assumir les competències i les obligacions que té en aquest assumpte", ha asseverat Colau, mentre que Pérez ha assenyalat que l'Ajuntament no pot legislar ni entren en la formació de jutges ni en el tràfic de persones --ha dit que l'Ajuntament lidera l'àmbit amb la unitat que va crear per aquest motiu-- i que sentencies com les de La Manada condueixen a parlar de revisar el Codi Penal.

La inversió de l'Ajuntament de més de 22 milions han permès gairebé doblar les places d'acolliment --en passar de 104 el 2015 a 204-- i internalitzar els serveis del Servei d'Atenció, Recuperació i Acolliment (SARA) i els 11 Punts d'Informació i Atenció a les Dones (PIAD), doblant el seu personal, ha detallat

També ho han fet amb el Servei d'Atenció a Homes (SAH), destinat a homes que han exercit violència masclista, amb un augment del 91% de les hores de professionals, i les intervencions dels PIAD han passat de 6.700 el 2014 a 11.700 aquest any, mentre que, en el seu conjunt, els serveis han atès 14.495 dones i familiars en aquest mandat, 5.000 el 2018.

NOVA CAMPANYA

La nova campanya de l'Ajuntament, amb el lema 'El futur no és masclista', inclou un vídeo musical en el qual nois i noies ballen i canten en una producció del Canadà --la productora dels últims vídeos de Rosalía, ha recordat Colau--, en la qual es proclamen missatges com 'Si tu no vols, jo tampoc', 'No al control', i 'Jo decideixo'.

Colau ha destacat que la campanya va especialment destinada a nois joves, perquè van enfocades a les dones amb massa freqüència: "N'estem una mica tipes que les campanyes de prevenció vagin destinades a dones com si fos responsabilitat fos nostra a sobre que no ens agredeixin".

Ha ressaltat que les relacions han de ser lliures i "no només consentides, sinó desitjades", per la qual cosa llancen aquest missatge als nois que, si l'altra persona no vol, ell tampoc, perquè una relació només és bona si està basada en el desig mutu, i no en la imposició de ningú, cosa que també ha destacat Pérez.

"PUNT D'INFLEXIÓ"

Colau ha destacat que han donat un caràcter transversal de les polítiques feministes a tot el seu executiu, i ha afegit: "No revertirem segles de patriarcat en les polítiques públiques en un mandat, però ha estat un canvi de mirada que ha arribat per quedar-se, i hem començat un camí".

L'alcaldessa ha sostingut que queda molt per fer però que han marcat un "punt d'inflexió" amb sinergies amb la mobilització popular ciutadana i dones joves que han decidit ser propietàries del seu present i el seu futur sense demanar permís.

Pérez ha destacat que els estands de Barcelona antimasclista que s'obren en espais d'oci nocturn de vegades com les festes de la Mercè han atès unes 30.000 persones, la majoria de les quals han demanat informació i només "un zero coma" han estat sobre agressions concretes, sobretot de relacions anteriors, ha detallat Pérez.

També s'ha impulsat el programa Xarxa d'Escoles per la Igualtat, que forma professors en igualtat de gènere --aquest any s'hi sumaran nous centres, inclosa una guarderia--, i s'ha introduït aquesta qüestió en la contractació municipal, incloent una clàusula per desenvolupar mesures contra l'assetjament sexual i per raó de sexe.

L'Ajuntament ha incrementat els esforços per a la inserció de dones que es troben en procés de recuperació per violència masclista, i s'ha personat per primera vegada com acusació particular en quatre processos penals per lesions greus, assassinat o temptativa d'homicidi contra dones de la ciutat, ha recordat Pérez.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.