Publicat 19/06/2020 14:27CET

Barcelona augmenta l'atenció a persones refugiades amb una inversió de 500.000 euros

El regidor de Drets de Ciutadania i Participació de Barcelona, Marc Serra, durant la roda de premsa telemàtica per presentar un nou impuls del consistori al programa d'acolliment a persones refugiades Nausica, el 19 de juny de 2020.
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

El Govern de Colau reclama a l'Estat recursos i modificacions legislatives per a la integració

BARCELONA, 19 juny (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona augmentarà l'atenció a persones refugiades, en el marc del programa Nausica, amb una inversió de 500.000 euros, que permet arribar fins als 1,5 milions i incrementar el servei en 39 places més, arribant a un total de 117.

Ho ha anunciat el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, en una roda de premsa telemàtica aquest divendres, en la qual ha fet balanç del programa durant el 2019, del que ha destacat que "s'està consolidant com un programa d'èxit en l'àmbit de la inserció sociolaboral".

En 2019 van participar al programa 142 persones, entre les quals van finalitzar la seva estada i les que encara estan i, en els últims quatre anys, han participat 223 usuaris.

Els serveis consisteixen en un dispositiu d'acolliment amb places d'estada temporal que inclou la cobertura de les necessitats bàsiques i un pla de treball integral i individualitzat de suport social, psicològic, professional, aprenentatge de llengües, orientació jurídica, formació i assessorament laboral i acompanyament en l'escolarització de nens i adolescents.

Durant el 2019, 44 persones han aconseguit almenys un contracte laboral, fet que suposa un percentatge del 46% del total de la població activa dels participants, tres punts més que fa dos anys, i prop de la meitat de persones que han trobat treball havien treballat prèviament el sector de serveis, una proporció que s'incrementa fins al 73% del total d'insercions laborals en aquest sector durant l'estada al programa.

Així i tot, les insercions laborals estan marcada per l'alta temporalitat i la parcialitat i, en aquest sentit, el 40% de les persones que han aconseguit treballar ho han fet un màxim de tres mesos, i el 2,5% han aconseguit contractes superiors als nou mesos; encara que la proporció de persones que han signat dues o més contractes s'ha doblegat respecte fa dos anys, passant del 17% al 34%.

IDIOMA I SOL·LICITANTS D'ASIL

Segons el balanç del programa Nausica, existeix una correlació entre les competències lingüístiques i la inserció laboral: entre les persones que no entenen el castellà (un 3% en la sortida del programa), no s'ha produït cap inserció laboral, mentre que el 59% que, a més de dominar el castellà també entenen el català, han trobat treball.

El 84% dels usuaris del Nausica entra al programa com a sol·licitants d'asil, una proporció que, en la sortida, redueix al 51% el total de persones que esperen una resolució per part de l'Estat; d'altra banda, un de cada cinc usuaris s'ha trobat a la fi del 2019 en una situació d'irregularitat sobrevinguda.

CRIDA A l'ESTAT

Serra ha ressaltat la implicació del consistori en l'acolliment de persones refugiades, però ha reclamat a l'Estat recursos per destinar-los a l'acolliment i a la integració i modificacions legislatives per donar solucions a denegacions que acaben en situació d'exclusió administrativa o social, segons ell: "Volem fer-ho millor".

També ha destacat l'impacte de la pandèmia de la Covid-19 en la vida de les persones refugiades i sol·licitants d'asil pel tancament de fronteres, per les dificultats d'inserció al món laboral, per la pèrdua de lloc de treball i presentació d'ERTOs.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés