Publicat 25/11/2016 15:45CET

Barcelona aprova l'últim tràmit municipal per preservar el centre històric de Vallcarca

El gobierno de Barcelona apuesta por preservar las casas bajas de Vallcarca
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

Es farà un concurs d'idees per definir la futura ordenació urbanística del barri

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El Consell Plenari de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat provisionalment, amb els vots favorables del govern municipal, la modificació del pla general metropolità (MPGM) que preveu actualitzar el vigent del 2002 i poder conservar així l'estructura urbana i l'edificació d'un conjunt de finques del barri de Vallcarca i els Penitents.

Segons ha explicat el consistori aquest divendres en un comunicat, l'objectiu de la mesura, que haurà de rebre l'aprovació definitiva a la subcomissió d'urbanisme de Barcelona, passa per conservar la fesomia i el disseny de les cases baixes i els carrers característics del centre històric de Vallcarca per mantenir així el teixit urbà i la seva identitat.

Per a l'Ajuntament, la decisió respon a la reivindicació en aquesta línia feta pels veïns de l'entorn, amb els quals s'ha portat a terme, des de finals del 2014, un procés participatiu per abordar la protecció del nucli antic del barri.

En total està previst protegir i conservar 18 parcel·les --que ocupen una superfície de 3.094 metres quadrats-- en les quals es combinen majoritàriament cases baixes, d'ús unifamiliar i estructura senzilla pròpies de finals del segle XIX i principis del XX, amb edificis de renda tradicional, més grans i plurifamiliars.

El nou plantejament preveu afavorir la rehabilitació d'aquests habitatges seguint els criteris arquitectònics i estètics que les defineixen i en detriment de la substitució per nous edificis de tipologia i estructura diferents al teixit tradicional.

CONCURS D'IDEES PER A VALLCARCA

Paral·lelament, la Comissió de Govern també va aprovar dijous les bases del concurs d'idees per definir la futura ordenació urbanística d'una part del barri de Vallcarca afectat per la modificació del pla general metropolità d'Hospital Militar-Vallcarca amb l'objectiu de reactivar el barri.

Segons el consistori, la iniciativa és fruit d'una taula de treball d'urbanisme conjunta entre l'Ajuntament i els veïns, i busca impulsar la reactivació del barri, parada de manera parcial des del 2002.

Les bases del concurs, que afecta una superfície de 15.443 metres quadrats a la zona de l'avinguda de Vallcarca, tindran en compte que les propostes apostin per qüestions com la integració amb l'entorn i la identitat del barri, la cohesió social i la sostenibilitat i l'eficiència energètica.

La proposta guanyadora rebrà 20.000 euros i el jurat estarà format per cinc representants veïnals, cinc de l'Ajuntament, un de la propietat privada i cinc tècnics independents.

El 13 de desembre es farà una jornada oberta a la ciutadania i equips professionals per rebre aportacions dels veïns de Vallcarca i es preveu que les propostes es lliurin durant el gener del 2017 perquè el jurat deliberi entre els mesos de febrer i març i anunciï un guanyador a l'abril.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés