Actualitzat 29/12/2015 12:51

Barcelona aprova les ordenances fiscals per al 2016 i congela l'IBI al 98% de ciutadans

Pleno del Ayuntamiento de Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 Des. (EUROPA PRESS)

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts les ordenances fiscals per al 2016, que inclouen la congelació de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) al 98% dels barcelonins, amb els vots a favor de BComú, ERC, PSC i la CUP, i el rebuig de CiU, C's i PP, després del qual l'alcaldessa, Ada Colau, ha agraït "el treball i les aportacions dels qui han fet possible evitar la pujada generalitzada de l'IBI".

   Les ordenances --que s'han acordat a l'últim ple en el qual es podien aprovar, ja que han d'entrar en vigor l'1 de gener-- congelen l'IBI als habitatges amb un valor cadastral de fins a 300.000 euros --que representen el 98% de ciutadans-- i el pugen al 2% restant amb un valor cadastral superior, que equival a un valor de mercat d'al voltant de 600.000 euros, una mesura introduïda pels socialistes.

   Després d'incorporar propostes del PSC, ERC i la CUP, les ordenances amplien fins a sis anys el període actual de tres per a la bonificació de l'IBI dels habitatges de protecció oficial, actualitzen el valor cadastral a les bonificacions per a famílies nombroses i inclouen l'exempció del pagament de l'IBI als centres sanitaris de titularitat pública.

   Les ordenances --que actualitzen les del 2012-- també preveuen deduccions a l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) en el cas que s'incrementi el nombre de treballadors fixos, i que les petites empreses que no paguen IAE tinguin excepcions de l'IBI si fan contractacions estables.

   El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha destacat que les ordenances pretenen preservar les classes mitges, "demanar als grans patrimonis de la ciutat que contribueixin en la mesura de les seves possibilitats", fomentar la feina estable i protegir les famílies més afectades per la crisi, la sanitat pública, el medi ambient, el comerç de proximitat i els petits i mitjans empresaris.

   El líder d'ERC, Alfred Bosch, ha ressaltat que, malgrat que la proposta inicial del Govern d'Ada Colau era "una fotocòpia de les ordenances fiscals anteriors" --aprovades al mandat anterior de CiU--, les al·legacions i propostes incorporades han contribuït a elaborar unes bones ordenances.

   La socialista Montserrat Ballarín ha celebrat que s'hagin aprovat les ordenances tot i que s'hagi fet a temps "pels pèls", perquè ha dit que la pròrroga de les anteriors hauria provocat una pujada de l'IBI a tots els barcelonins, mentre que les que s'han aprovat en permeten la progressivitat.

   Maria José Lecha (CUP) ha demanat més progressivitat en aquest impost i ha donat suport a les ordenances malgrat que ha considerat que no representen un gran avenç. Més endavant ha lamentat el fet "anacrònic i injust" que l'Església estigui exempta de pagar IBI, cosa que ha demanat que es canviï o es desobeeixi.

REBUIG DE CIU, C'S I PP

   La regidora de CiU i extinent d'alcalde d'Economia Sònia Recasens ha criticat que les ordenances s'han aprovat "a l'últim minut de la partida i amb els vots del tripartit", i ha avisat que no són ni progressistes ni d'esquerres ni transparents.

   La líder municipal de C's, Carina Mejías, ha dit que són fruit de la improvisació i que han deixat passar l'oportunitat d'avançar cap a una fiscalitat millor, després de la qual cosa ha alertat que la pujada de l'IBI als valors cadastrals a partir de 300.000 euros pot perjudicar els ciutadans els immobles dels quals no es corresponguin amb la seva renda.

   El president del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández, ha criticat que les ordenances provoquen que Barcelona tingui les taxes i impostos més alts d'Espanya, i que la ciutat és una enorme zona blava pintada de verd: "Taxalona continua", ha asseverat.

COMERÇ I MEDI AMBIENT

   Les ordenances també preveuen subvencionar el 95% de la quota de l'IBI als comerços emblemàtics i impulsen el programa 'Barcelona zona zero d'impostos' --que els elimina per als nous autònoms--, i una subvenció de suport al sector cultural que demostri revertir a la ciutat més del 75% dels beneficis.

   També inclouen que es dedueixi el 15% del cost de la grua als conductors que no hagin tingut multes l'últim any, i una rebaixa del 75% al cost del servei com a taxa de desenganxament, en els casos en què el propietari del vehicle arriba al lloc quan la grua encara no ha començat a marxar per endur-se'l.

   Preveuen increments a les taxes per a l'emissió d'informes tècnics i autoritzacions de Bombers de Barcelona i la Guàrdia Urbana --com sol·licituds d'ocupació de la via pública per a rodatges--, una rebaixa a la taxa d'alcoholèmia i de control de drogues després d'un canvi a la contracta, i bonificacions per als vehicles menys contaminants, mentre que no es beneficiaran els dièsel.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés