Publicat 12/08/2021 12:03CET

Barcelona aplica la perspectiva de gènere en la concessió de premis municipals

En 2020 les dones han guanyat un 56% més de guardons i distincions municipals que els homes.
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

En 2020 les dones han guanyat un 56% més de guardons i distincions que els homes

BARCELONA, 12 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona treballa per incloure la perspectiva d'igualtat de gènere en la seva política municipal i un dels àmbits on s'ha fet efectiva aquesta mirada és en la concessió de premis i distincions per part del consistori, ha explicat aquest dijous en un comunicat.

En 2020 les dones han guanyat més premis i distincions que els homes, un 56% i un 44% respectivament, però la distribució entre dones i homes varia en funció de la tipologia, temàtica, l'àmbit territorial, la visibilitat mediàtica i la dotació econòmica.

També cal tenir en compte que la concessió de premis i distincions durant el 2020 s'ha vist afectat per la situació sanitària: l'Ajuntament ha atorgat o participat en prop d'un centenar de reconeixements mentre que en anys anteriors aquesta xifra havia rondat els 150.

Com a distincions, el consistori atorga anualment la Medalla d'Or de la ciutat de Barcelona; la Medalla d'Or al mèrit cultural, científic, cívic o esportiu, i la Medalla d'Honor de Barcelona, i aquest any per primera vegada les distincions també s'han atorgat en major proporció a les dones, arribant fins a un 67%.

TEMÀTICA DE GÈNERE

Quant a la temàtica, les dones han rebut especial reconeixement en els premis i distincions de temàtica de gènere, un 78%, davant un 22% per part dels homes, dada molt similar al de 2019.

Respecte a l'àmbit territorial, les dones han estat més guardonades en els reconeixements dels districtes que en els de ciutat: els premis i distincions de districtes representen un 73% del total i el 58% els reben dones, les quals "acostumen a tenir una major vinculació amb les aportacions en la vida quotidiana de les persones".

Sense oblidar la menor quantitat de premis atorgats durant el 2020, els reconeixements amb major cobertura mediàtica han recaigut majoritàriament en dones (67%), la qual cosa suposa un canvi "significatiu" en relació amb l'any anterior, on van rebre solament el 38% del total de les distincions més mediàtiques --Premis Ciutat de Barcelona, i les Medalles d'Or i d'Honor--.

DOTACIÓ ECONÒMICA

Al llarg del 2020 també s'ha trencat la tendència històrica que els reconeixements amb major dotació econòmica per persona s'atorguessin majoritàriament a homes: la retribució mitjana dels reconeixements obtinguts per dones ha estat de 1.670 euros i la dels homes de 1.460 euros, mentre que en 2019 la retribució de les dones va ser de 1.748 euros i la dels homes de 1.962.

En aquest punt cal tenir en compte que, excepcionalment, aquest any no s'han celebrat els Premis Ciutat de Barcelona, els quals concedeixen un premi de 7.000 euros per a cadascun dels seus 20 àmbits, ni la Convocatòria d'Arts Visuals de la Casa Elizalde, guardonada amb 6.000 euros.

Finalment, quant a la composició dels jurats es pot classificar com a paritària, en el sentit que homes i dones tenen una representació de com a mínim el 40%, més concretament, el 49% són homes i el 51% dones, i si s'analitza la composició de cada jurat per separat, tenen una composició paritària el 65% dels jurats.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés