La comissionada Raquel Gil destaca que la pandèmia del Covid-19 ha visibilizat aquests treballs
BARCELONA, 26 nov. (EUROPA PRESS) -
L'Ajuntament de Barcelona ha participat aquest dijous en un congrés virtual, organitzat des de Lió, per debatre el futur del sector de les cures, i en el qual s'ha compartit l'experiència d'un projecte de Barcelona Activa en el marc de Resilient+.
En un comunicat, el consistori ha detallat que aquest projecte pilot descobreix les competències transversals a potenciar dels treballs d'aquest sector: persones treballadores que cuiden a persones depenents, infermeria i treballadors socials, entre uns altres.
Amb nous mòduls formatius es volen crear nous perfils i una major preparació per donar resposta a l'alta demanda laboral que existeix en aquest camp.
Resilient+ és un projecte finançat per Interreg-Med, i el projecte pilot ha permès analitzar les necessitats actuals de les empreses amb vocació social, obrint la possibilitat a la innovació, adaptant els diferents plans formatius, i ha generat grups de treball que, en una fase d'estudi, han conclòs la necessària capacitació de professionals en la nova conjectura sociolaboral.
RAQUEL GIL
La comissionada de Promoció de l'Ocupació i Polítiques contra la precarietat laboral, Raquel Gil, ha destacat que "el sector de les cures no només ha estat clau durant tota la humanitat sinó que en els últims deu mesos, amb la pandèmia, hi ha hagut un reconeixement social i una forta visibilitat de les persones que exerceixen aquests treballs".
"Desgraciadament aquest tipus de treball tenen un camí per recórrer cap a una millora que es reflecteixi en el sou, les condicions laborals, els contractes i els horaris de treball", ha remarcat Gil.
Així mateix, ha posat de manifest que "aquest és un objectiu prioritari i hem de recolzar des de les institucions públiques perquè sigui possible elevar la professionalització d'aquest sector".
Gil ha estat nomenada recentment presidenta del Grup de Treball d'Ocupació d'Eurocities, que comparteix pràctiques del món local a escala europea, i també amb el càrrec de vicepresidència de Cooperació Internacional en la institució francesa Cité de Métiers.
40.000 OCUPACIONS
Barcelona té actualment més de 40.000 llocs de treball en aquest sector, la qual cosa representa un 3,7% del total, actualment la majoria són exercits per dones, i aquesta xifra no inclou el nombre de persones que treballen des de l'economia submergida.
Experts coincideixen que a més de polítiques públiques, és necessària la implicació de l'ecosistema del sector incloses les empreses i els agents socials, i des de Barcelona Activa han engegat programes que recolzen aquest sector, des de subvencions a projectes, a l'acompanyament per crear empreses que prestin aquests serveis i puguin consolidar-se.