Actualitzat 19/01/2017 12:35

Barcelona activa una Bústia Ètica per denunciar pràctiques corruptes de manera anònima

Miembros de la entidad Xnet, Jaume Asens y Joan Llinares
EUROPA PRESS

L'eina encriptarà les informacions que es rebin i les denúncies falses s'arxivaran

BARCELONA, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona activarà aquest divendres la Bústia Ètica i de Bon Govern ('ajuntament.barcelona.cat/bustiaetica/ca') com el principal canal del consistori per denunciar anònimament pràctiques corruptes i lesives per al bon govern de la ciutat.

En una roda de premsa aquest dijous, el tinent d'alcalde i regidor de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, ha explicat que es tracta d'un espai digital en què hi han col·laborat l'Oficina de Transparència i les Bones Pràctiques (OTBP), els serveis informàtics de l'Ajuntament i membres de l'entitat Xnet.

La bústia, que ha tingut un cost de 50.464 euros, permetrà a la ciutadania i al personal municipal posar en coneixement de l'Ajuntament aquelles conductes que puguin resultar contràries al dret, principis ètics i de conducta garantit l'anonimat i la indemnitat del comunicador.

Les denúncies seran investigades per la Direcció d'Anàlisi de l'OTBP --un departament independent format per dos funcionaris de carrera escollits per concurs públic--, i l'informador podrà conèixer quin seguiment s'ha fet de la seva sol·licitud per poder-lo supervisar.

Asens ha assegurat que es tracta d'un "servei pioner a l'Estat i a Europa", i ha expressat que un dels objectius és que tingui un efecte preventiu, ja que, segons ell, la mateixa existència d'aquesta bústia hauria de servir perquè no es produeixin pràctiques corruptes.

"Es tracta d'una eina que ens fa més vulnerables a l'opinió pública i control, tot i que ens fa més forts democràticament", ha dit, i ha afirmat que espera que aquesta bústia sigui un exemple que es repliqui a més ciutats i administracions.

FUNCIONAMENT

Un cop presentada la denúncia, els usuaris obtenen un codi d'accés a un canal de comunicació de caràcter confidencial, fet que permet mantenir una col·laboració constant amb l'òrgan gestor de la bústia en la comprovació dels fets i de l'estat de tramitació del cas.

En el tram final del procés d'investigació, el servei preveu donar respostes, que poden anar des de la formulació de recomanacions fins a la tramitació d'expedients administratius per "restaurar la legalitat alterada", sense descartar prendre mesures sancionadores i disciplinàries.

En el cas que les comunicacions puguin resultar constitutives d'il·lícita pena, es traslladarà la comunicació a la Fiscalia, mentre que el gerent municipal de recursos, Joan Llinares, ha assegurat que en el cas que es presentin denúncies falses de manera anònima, es procedirà a arxivar el cas.

"L'eina la plantegem per desenvolupar una millora de l'administració, no perquè es faci servir de manera desviada", ha expressat Llinares, i ha asseverat que també prendran totes les mesures que calguin per mantenir la integritat de les persones a les qui fan referència les queixes.

PROGRAMARI LLIURE

Aquest espai digital s'inspira en mecanismes similars, com la bústia d'Xnet, i ha comptat amb l'assessorament desinteressat dels membres d'aquesta plataforma, que forma part del Consell Ciutadà Assessor de l'OTBP de l'Ajuntament.

S'ha creat mitjançant la interfície GlobaLeaks, un projecte de programari lliure de l'Hermes Centre for Transparency and Digital, i el consistori ha remarcat que el seu ús és senzill i consta de quatre passos: descripció, identificació, condicions i normes d'ús, i acceptació.

Els comunicadors que facin servir la bústia ètica podran garantir el seu anonimat fent servir el navegador TOR, una eina que permet millorar la privacitat i seguretat a Internet.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés