Publicat 22/12/2015 19:23

Barcelona acorda deixar d'usar el glifosat com a herbicida en espais verds i via pública

La teniente de alcalde de Ecología Janet Sanz y Laia Ortiz
EUROPA PRESS

Proposarà als ajuntaments de l'àrea metropolitana a prendre mesures similars

BARCELONA, 22 des. (EUROPA PRESS) -

La comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona ha aprovat aquest dimarts per unanimitat una proposta del Govern municipal de BComú per eradicar l'ús del glifosat i altres herbicides considerats tòxics als espais verds i la via pública del municipi.

La proposta, promoguda per entitats ecologistes, també estableix que la ciutat buscarà alternatives ecològiques respectuoses amb la salut de les persones i el medi ambient, i fixa un període màxim de transició d'un any per deixar d'usar-lo, ha assenyalat la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Janet Sanz.

La comissionada d'Ecologia, Eva Herrero, ha destacat que el glifosat --que s'utilitza per eliminar herbes i arbustos-- ha estat catalogat per l'OMS com a probablement cancerigen per als éssers humans, i ha assenyalat que la UE es va comprometre a revisar-ne l'autorització però que encara no ho ha fet.

DEIXAR MALES HERBES

Ha ressaltat que les "suficients evidències dels efectes nocius que provoca" obliguen l'administració a aplicar el principi de precaució, per la qual cosa ha ressaltat que estudiaran les alternatives que s'han d'aplicar a cada cas, que inclouen la possibilitat de deixar créixer les males herbes.

L'Ajuntament informarà la ciutadania sobre la importància d'evitar el glifosat i sobre els avantatges que comporta deixar créixer les males herbes --en alguns espais beneficien la biodiversitat i el medi ambient--, cosa que sobretot es farà per "garantir la seva salut", segons Herrero.

El consistori --que pretén avançar cap a una jardineria ecològica gestionada públicament amb criteris de qualitat i sostenibilitat-- proposarà als ajuntaments de l'àrea metropolitana que prenguin mesures en la mateixa línia, amb l'objectiu que la iniciativa sigui efectiva i beneficiosa també a l'àmbit supramunicipal.

SUPORT DE L'OPOSICIÓ

La regidora de CiU Mercè Homs ha donat suport a la mesura i ha demanat més concreció per poder avaluar-ne l'impacte i fer seguiment, mentre que Santiago Alonso (C's) ha assenyalat la importància de protegir la salut dels treballadors del sector, i Jordi Coronas (ERC) ha apostat per impulsar la pedagogia entre els veïns sobre aquest assumpte.

Daniel Mòdol (PSC) ha apostat per avançar cap a tècniques de jardineria més ecològiques i curoses amb la salut i ha ressaltat l'efecte d'aquests productes sobre els treballadors de Parcs i Jardins, cosa en la qual ha coincidit Javier Mulleras (PP), mentre que Maria José Lecha (CUP) ha demanat que empreses d'altres sectors tampoc no usin altres productes que puguin nocius.

ENTITATS

L'activista de Som el que Sembrem, Maria Josep Ball, ha celebrat que Barcelona hagi apostat per deixar d'usar herbicides com el glifosat, que ha ressaltat que són "molt persistents", cosa que afecta especialment els treballadors, ha explicat a Europa Press el membre del comitè d'empresa de Parcs i Jardins, Daniel Agras.

Al costat de l'activista d'Ecologistes en Acció, Fernando Saz, i a la del col·lectiu Males Herbes, Estefanía Portolés --també de Parcs i Jardins--, han aplaudit que Barcelona ho hagi aprovat --cosa que ha fet després d'altres municipis catalans, entre els quals Badalona va ser el primer el juny-- perquè pot generar un "efecte dòmino a d'altres ciutats l'Estat", han assegurat els activistes d'aquestes entitats, que han promogut la iniciativa amb l'Associació Salut i Agroecologia, el Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris i l'Associació de Persones afectades per Productes Químics i Radiacions Ambientals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés