Publicat 9/1/2019 11:50:46 +01:00CET

Barcelona abordar la situació de les terrasses a Ciutat Vella mitjanant una comissió

Ple de l'Ajuntament de Barcelona
Europa Press

El Govern de Colau defensa la utilitat de l'ordenana i que el 2018 han obert 30 taules

BARCELONA, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

El ple de Barcelona ha aprovat aquest dimecres en una sessió extraordinria crear una comissió especial de seguiment de l'aplicació de l'ordenana de terrasses al districte de Ciutat Vella, a la qual cosa han donat suport el PDeCAT, Cs, PSC, PP i el regidor no adscrit Joan Josep Puigcorbé, mentre que BComú i la CUP han votat en contra i ERC i el no adscrit Gerard Ardanuy s'han abstingut.

Regidors del PDeCAT, Cs, PSC i PP van promoure aquest ple extraordinari per crear la comissió, que presidir el demcrata Raimond Blasi, amb Koldo Blanco (Cs) de vicepresident, segons proposa la proposició aprovada.

La comissió celebrar entre dues i quatre sessions --entre les quals no podran passar més de 30 dies hbils--, i es crea per "aclarir les circumstncies" en les quals es prenen decisions en el districte i l'adequació de la normativa a les mesures adoptades el 2018.

La tinent d'alcalde Janet Sanz ha demanat deixar de banda l'espectacle polític i ha defensat que l'ordenana és una normativa útil, aplicable i flexible que pot adaptar-se segons el barri, i "a Ciutat Vella hi ha una saturació i un ús intens de l'espai públic" que requereix criteris concrets.

Ha xifrat en 3.634 les taules que hi ha a Ciutat Vella i ha assegurat que han augmentat en 30 el 2018, any en el qual s'han resolt assumptes que estaven encallats --com les terrasses de la Boqueria--, després d'una ordenana que no servia per res i era inaplicable, segons ella.

GRUPS IMPULSORS

El regidor del PDeCAT Raimond Blasi ha retret al Govern d'Ada Colau que mantingui una dinmica de "conflicte obert" amb els restauradors per la seva falta de transparncia i de pedagogia interna, per la qual cosa ha reclamat un debat més profund, i ha demanat no descarregar les responsabilitats polítiques d'aquest conflicte sobre els treballadors de l'Ajuntament.

La líder municipal de Cs, Carina Mejías, ha acusat l'Executiu de Colau de ser estricte amb els que compleixen la llei i lax amb els que la incompleixen a l'espai públic, i ha dit que la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, és la 'xrif' del districte: "No acabem d'entendre quina és la seva obsessió de limitar-les. És incoherent, arbitrari i injust".

El socialista Jaume Collboni ha demanat rectificar els expedients sancionadors que estan en marxa i ha lamentat que s'hagi d'abordar una altre cop un assumpte que ja s'havia tancat, encara que en fals, ha dit, després de la qual cosa Sanz ha asseverat "sense acritud" que el PSC no va fer res en aquest mbit quan va formar part del Govern municipal.

El líder del PP al consistori, Alberto Fernández, ha assegurat que els restauradors necessiten que la situació s'aclareixi el més aviat possible: "A Ciutat Vella existeix arbitrarietat, desviació de poder, prevaricació en les preses de decisions que poden ser injustes per biaixos ideolgics i abusos de poder", i ha lamentat que la comissió de seguiment estigui fitada a un sol districte.

REBUIG A L'ESPECTACLE

El republic Jordi Coronas ha sostingut que la comissió proposada no és l'instrument més adequat per garantir que una millor aplicació de l'ordenana, per sí per garantir "que l'espectacle polític segueixi", cosa que ha lamentat, perqu la política ha de consistir en bon govern i dileg, i no en crear problemes i muntar espectacles meditics.

Pere Casas (CUP) ha recordat que el Govern municipal no només ha de vetllar per l'activitat econmica que representen les terrasses, sinó que també ha de fer-ho per la mobilitat, la salut i el descans venal: "Primer hi ha el dret de les venes abans que l'nim de lucre", i ha insistit que l'Ajuntament té plena llibertat amb l'entrega de llicncies per fer prevaler el dret collectiu sobre el particular.

El regidor no adscrit Gerard Ardanuy ha dit que veu "incomplet" que la comissió se circumscrigui únicament a Ciutat Vella, mentre que el també no adscrit Joan Josep Puigcorbé ha subratllat la necessitat d'aprofundir i arribar a una solució de consens abans de la primavera, així com l'obligació del consistori d'aprofundir en les causes del conflicte i trobar solucions a llarg termini.