Actualitzat 15/11/2017 11:53

Barcelona i 40 ciutats més advoquen per combatre els extremismes violents des de la prevenció

Cimera de l'Aliança de Ciutats Europees contra l'Extremisme Violent
EUROPA PRESS

Colau alerta de violència d'extrema dreta i de "derives violentes" que sorgeixen de la polarització

BARCELONA, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

Barcelona i 40 ciutats més d'un total de 18 estats europeus han advocat aquest dimecres per combatre els extremismes violents des de la prevenció, segons la Declaració de Barcelona, que ha llegit l'alcaldessa, Ada Colau, en la inauguració de la cimera d'alcaldes Aliança de Ciutats Europees contra l'Extremisme Violent.

"L'amenaça d'un extremisme violent és un fenomen que exigeix a les autoritats locals enfocaments a llarg termini i transversals" que creïn una cultura de diversitat sense violència, ha llegit Colau en la trobada a Barcelona, promogut pel Congrés d'Autoritats Locals i Regionals del Consell d'Europa, del Fòrum Europeu de Seguretat Urbana (Efus) i del consistori, amb la cooperació de la Generalitat.

Les ciutats es comprometen a promoure el diàleg intercultural i interreligiós i combatre la marginació, i avisa: "L'extremisme violent és molt més ampli que el terrorisme, i no es tracta principalment d'una qüestió religiosa. És fonamentalment una acceptació de la violència com a mitjà i un rebuig a les arrels i els valors democràtics".

Colau ha ressaltat en la seva intervenció que la mateixa "violència assassina" que amenaça ciutats de tot el món va copejar Barcelona amb els atemptats del 17 d'agost, que va ferir la ciutat però també la va enfortir, especialment gràcies a la resposta de la ciutadania, i ha apostat per avançar cap a ciutats més segures sense posar en risc valors democràtics.

GRUPS D'EXTREMA DRETA

L'alcaldessa ha destacat que tota Europa veu amb preocupació com arrelen "populismes xenòfobs i radicalismes religiosos" que cerquen generar odi i trencar ponts, també amb accions violentes de grups d'extrema dreta, que es donen també a Espanya.

Són "derives violentes que poden sorgir en diferents processos de polarització que afecten la societat", que s'evidencia també a les xarxes socials, ha dit Colau, que ha sostingut que la ciutadania ha de ser un aliat en la prevenció dels extremismes violents.

"Una societat civil forta és una societat civil clarament protectora davant els extremismes violents. És la millor de les prevencions", ha defensat la primera edil, que veu crucial l'atenció als joves i les oportunitats que perceben que la societat els ofereix.

MÉS PONTS I MENYS MURS

El president de l'Efus, Willy Demeyer, ha apostat per impulsar programes de prevenció davant el que ha descrit com una qüestió complexa, i ha defensat que la radicalització violenta es combat també des de la cohesió social.

La vicepresidenta del Congrés d'Autoritats Locals i Regionals, Gunn Marit Helgesen, ha avisat que els actes de violència no són fets aïllats i que la radicalització és massa sovint una reacció a l'exclusió social, i ha defensat: "Necessitem crear ponts, en lloc de crear murs".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés