Publicat 06/08/2021 13:15CET

Banc Sabadell i Comsa venen la termosolar Els Borges a Q-Energy per més de 125 milions d'euros

Central de Les Borges Blanques
COMSA

MADRID, 6 ago. (EUROPA PRESS) -

Banc Sabadell, Comsa i Avançsa (Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya) han venut el fons Q-Energy la planta termosolar de Les Borges Blanques per un import superior als 125 milions d'euros incloent deute, van informar a Europa Press en fonts coneixedores de l'operació.

La planta, l'única central híbrida d'energia termosolar i biomassa forestal d'Espanya i una de les primeres del món, estava participada en un 47,5% per Comsa i en un altre tant pel Banc Sabadell. El 5% restant estava en mans d'Avançsa.

D'aquesta forma, Q-Energy, que compta amb una cartera d'actius solars sota gestió de 1.200 MW, uns 300 MW eòlics en repotenciación i 8.000 MW en nous desenvolupaments, s'ha imposat en un procés competitiu que ha suscitat l'interès tant de companyies industrials espanyoles, cas d'Ence, com de fons nacionals i internacionals, com Plenium Partners, White Summit Capital o Exus.

L'operació, que s'ha formalitzat el aconseguir múltiples "molt atractius" per als venedors, permet a Sabadell sortir de l'actiu amb sucoses plusvàlues, a més de contribuir al refinançament del grup Comsa, del que també és creditor juntament amb Santander, CaixaBank, BBVA, Unicaja i Bankinter.

Comsa continuarà lligat a la planta dels Borges, radicada a Lleida, per raons comercials, ja que seguirà realitzant tasques de manteniment i de gestió de la biomassa forestal.

Per part dels venedors, ha actuat com assessor financer Sabadell Corporate Finance i com a assessor legal EY. L'assessor tècnic ha estat G-Advisory. Del seu costat, Q-Energy ha explicat exclusivament amb l'assessoria legal de Garrigues.

Banc Sabadell va adquirir amb criteris de reestructuració de deute el 47,5% de la propietat de la planta dels Borges en 2018 a Abantia, soci original del projecte al costat de Comsa, per 11,8 milions d'euros a més d'una quitació de part del deute, en el que es va interpretar també com una oportunitat de negoci.

Poc després, la planta va sofrir dos incendis en les calderes de biomassa, la qual cosa va obligar a reposar i modernitzar les instal·lacions. Actualment, la seva producció anual està entre una forqueta de 75.000 i els 98.000 MW/h, suficient per subministrar energia a 33.000 llars.

Una de les característiques que fan única a aquesta planta és la seva capacitat de produir energia renovable de forma programable, gràcies a la hibridació de la termosolar amb la biomassa.

Q-ENERGY, UN FONS AMB RECURSOS PER CRÉIXER EN RENOVABLES

Q-Energy va tancar el passat 21 de juliol el seu quart fons, Q-Energy IV, amb una capacitat d'inversió de 1.100 milions d'euros en capital, la qual cosa li permetrà mobilitzar més de 5.000 milions d'euros incloent deute.

En el fons participen inversors (principalment 'family offices', companyies d'assegurances, fons de pensions i 'endowments' universitaris) procedents de països de la Unió Europea, Amèrica, així com d'Àsia i Austràlia.

Així, la signatura se centrarà prioritàriament en el desenvolupament de noves plantes renovables, la repotenciación i modernització d'actius al final de la seva vida útil, així com en l'optimització operativa i financera de plantes de gran grandària a països de la Unió Europea. Addicionalment, el fons escometrà altres inversions lligades a la transició ecològica relacionades amb l'emmagatzematge d'energia, la gestió de xarxes, la producció d'hidrogen i els biocombustibles.

Q-Energy IV ja ha començat la inversió durant el procés de comercialització. A data del seu tancament, prop del 60% del fons es troba ja invertit en plantes renovables eòliques, solars fotovoltaiques o termosolares, situades en Alemanya, Polònia, Itàlia i Espanya amb una capacitat acumulada de més de 400 megavats (MW), als quals sumeixi una cartera d'actius en desenvolupament superior als 8 gigavatios (GW). L'equip gestor preveu que el fons estigui totalment invertit a la fi del proper any.

Des del seu inici, Q-Energy ha invertit més de 8.500 milions d'euros de capital en el sector.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés