Publicat 11/5/2020 20:36:57 +02:00CET

Badalona (Barcelona) investirà al seu nou alcalde aquest dimarts amb Albiol i Sabater com a opcions

Ple extraordinari de l'Ajuntament de Badalona per acceptar la renúncia d'Álex Pastor com a alcalde.
AYUNTAMIENTO DE BADALONA

Sabater es perfila després de proposar-li el PSC repartir-se l'Alcaldia amb l'aval de la resta menys el PP

BARCELONA, 11 maig (EUROPA PRESS) -

Badalona celebrarà aquest dimarts a les 12.00 hores un ple extraordinari per investir al seu nou alcalde, pel que els grups municipals mantenen negociacions obertes: si aconsegueix la majoria absoluta de 14 regidors, ho serà l'exalcalde Dolors Sabater (Guanyem) i, si cap candidat ho aconsegueix, serà investit l'exalcalde Xavier García Albiol (PP), que va ser el més votat.

Albiol i Sabater seran previsiblement els candidats que es presentin a l'Alcaldia, després que el PSC hagi proposat aquest dilluns a Sabater repartir-se el càrrec el que queda de mandat --cosa que han acceptat també ERC, Badalona en Comú Podem i JxCat--, opció que no descarta Guanyem, encara que discrepa amb el PSC quant al repartiment.

Sabater ha demanat al PSC que la recolzi encara que no s'hagin tancat els detalls del pacte, però el socialista Rubén Guijarro ha avisat que no ho faran si no signen l'acord i no accepten que es reparteixin l'Alcaldia 18 mesos cadascun --Guanyem no està d'acord perquè el PSC ja portava un any governant amb l'exalcalde Álex Pastor, que va dimitir després de ser detingut per presumptament conduir begut durant el confinament--.

Els grups municipals d'ERC, Badalona en Comú Podem --que governa amb el PSC-- i JxCat aposten també per aconseguir un acord per articular un govern ampli que exclogui el PP i impedeixi que Albiol sigui alcalde de nou, situació que lamenta el dirigent popular, que creu que els ciutadans pagaran les conseqüències.

PLE EN EL BCIN

El ple extraordinari se celebrarà a l'auditori del Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN), i no en el consistori, per garantir les distàncies mínimes pel coronavirus, ja que ha de ser presencial perquè els regidors dipositin els seus vots en una urna, i el saló de plens no és suficientment gran.

El ple d'investidura començarà amb la constitució de la Mesa d'edat --amb el regidor major, Ramón Riera (PP), i la menor, Andrea Zapata (PSC)--, després del que els candidats a l'Alcaldia podran intervenir davant el ple, cosa que després podrà fer un representant de cada grup municipal.

Cada regidor disposarà d'un sobre i una papereta per escriure el nom del candidat que recolzi, i introduirà el seu vot en una urna: si algun candidat obté majoria absoluta --14 vots-- serà proclamat i, si cap ho aconsegueix, ho serà Albiol.

Després de l'elecció i proclamació de l'alcalde, els grups municipals podran tornar a intervenir abans que ho faci el nou primer edil i es tanqui la sessió, que tindrà lloc després que l'Ajuntament acceptés el 2 de maig la renúncia de Pastor en un altre ple, que es va celebrar amb una presència reduïda d'edils en el consistori.

El que serà nou regidor del PSC en substitució de Pastor, Christian Carneado, prendrà possessió del càrrec en una sessió prèvia a les 11.45 hores, abans del ple d'investidura que triarà al nou alcalde, pel que les negociacions segueixen obertes.

Contador