Actualitzat 20/5/2014 11:54:52 +00:00 CET

Augmenten les prostitutes que no usen condó per la "competència" de la crisi segons un estudi

Policía Pide Documentación A Prostituta En Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

La crisi està provocant un augment de les dones que exerceixen la prostitució i opten per no usar preservatiu per fer front a la "competència" i aconseguir clients, segons revela un estudi del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i sida de Catalunya (Ceeiscat), que depèn de l'Agència de Salut Pública de la Generalitat.

Els resultats, publicats en 'Gaceta Sanitaria', són fruit de 1.600 entrevistes a dones que exercien la prostitució al carrer, pisos i locals de Catalunya entre 2005 i 2011, amb una mitjana d'edat de 30 anys i la majoria d'elles immigrants procedents de l'est d'Europa (35,4%) l'Amèrica Llatina (29,1%) i l'Àfrica (24,3%).

En el primer any d'estudi, el 14% de les prostitutes ha declarat haver patit alguna infecció de transmissió sexual, una xifra que ha augmentat fins al 20,6% el 2011, cosa que coincideix amb una "baixada de guàrdia" del col·lectiu amb les mesures de prevenció: entre 2005 i 2011 van augmentar del 5,1% al 9,9% les dones que utilitzaven inconstantement el preservatiu en les seves relacions sexuals amb clients.

La falta de protecció amb les parelles estables, "ja per si mateix elevada", també ha augmentat del 86,2% al 94,4% entre 2005 i 2011, i tots els anys, el 50% de les treballadores del sexe ha manifestat haver realitzat alguna interrupció voluntària de l'embaràs.

Aquesta relaxació en les mesures de prevenció pot relacionar-se amb l'"increment de les dones que exerceixen la prostitució a causa de l'actual situació econòmica, que ha portat a una competència de preus que pot traduir-se en un augment de les pràctiques de risc".

L'estudi també revela que, malgrat l'augment de les pràctiques de risc, el VIH s'ha estabilitzat entre les prostitutes de Catalunya els últims anys, amb una taxa d'entorn del 2%.

L'afectació és significativament superior en les prostitutes de nacionalitat espanyola --14,6% respecte del 0,3% de les immigrants el 2011--, el que pot atribuir-se, en part, "al consum de drogues per via parenteral".