Publicat 12/7/2019 23:27:19 +02:00CET

Arxiven la causa contra tres professors acusats d'humiliar a fills de guàrdies civils

BARCELONA, 12 jul. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat d'Instrucció número 7 de Martorell (Barcelona) ha arxivat aquest divendres la causa contra tres professors del IES Palau de Sant Andreu de la Barca (Barcelona) acusats d'humiliar a fills de guàrdies civils després de el 1-O, han explicat a Europa Press fonts de la Conselleria.

El conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, ha celebrat en un tuit recollit per Europa Press l'arxiu com una gran notícia i "la fi d'un malson".

"Una gran notícia, la fi d'un malson... Qui repararà el dany fet contra el centre i el professorat? Demanaran perdó els mitjans que van publicar fotografies i noms? S'excusaran els diputats que les van difondre?", ha assegurat.

En l'acte recollit per Europa Press, el jutge recorda que les presents actuacions es van iniciar en virtut d'un atestat de la Direcció general de la Guàrdia Civil arran de les denúncies formulades per alguns pares d'alumnes del centre.

En elles "es posava de manifest que professors del centre havia fet comentaris sobre els incidents esdevinguts el dia 1 d'octubre a Catalunya (...) en el sentit que la Guàrdia Civil era dolenta, que els Mossos defensaven a la gent o en relació a la condició nacional dels alumnes", exposa el document.

El jutge considera que, de l'investigat, no pot concloure's "que s'efectuessin davant els seus alumnes les manifestacions que consten en les denúncies interposades per alguns dels pares".

"En tot cas, si s'estimés que aquelles s'han produït, podrien entendre's --sens dubte-- com totalment inadequades, inadequat, fora de lloc o imprudentment abocades, tenint en compte l'àmbit en què es van proferir i la curta edat dels menors, però de cap manera com a constitutius d'un acte d'incitació, si vulgui indirecte, a l'odi o a la violència" contra aquests alumnes, conclou.

L'advocat d'una de les alumnes denunciant, Jorge Piedrafita, de l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (Aegc), ha valorat que acata la decisió, però que no comparteix l'acte de sobreseïment i formularà recurs de reforma en entendre que s'acredita que la investigada "es va extralimitar en les seves funcions".

En declaracions a Europa Press, ha afegit que segons l'acte, la professora va donar "un exclusiu punt de vista als alumnes sense explicar els valors constitucionals, respecte o acatament a les sentències i la independència del poder judicial com a valors constitutius d'un estat democràtic de dret, per aquest motiu el jutge pugui apreciar una conducta sancionable administrativament".

Segons el lletrat, dels fets acreditats "si va existir una incitació a l'odi cap als alumnes fills de guàrdies civils que requereix un resposta jurídica adequada, máxime tractant-se de menors d'edat en etapa de formació social i personal".