Actualitzat 14/01/2015 14:16

Aquests són els deu llocs més freds d'Espanya

Frío, nieve, invierno
Foto: MONTECRUZ FOTO/FLICKR

MADRID, 14 Ene. (EDIZIONES) -

Amb l'arribada de l'hivern molts pobles i ciutats de la geografia espanyola es cobreixen de neu, fred i temperatures significativament baixes. Al llarg de la història alguns han arribat fins i tot a registrar temperatures més pròpies de Finlàndia, on la temperatura mínima a l'hivern supera els 41 graus sota zero.

   Les últimes dades publicades per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) indiquen que la temperatura mitjana a Espanya és "extremadament càlida", amb una temperatura mitjana de 15,96 graus, però això no impedeix que existeixin localitats espanyoles on es registrin dades rècord amb temperatures per sota dels 30 graus sota zero.

   El tiempo.es ha elaborat una llista amb els deu llocs d'Espanya més freds, localitzats sobretot al nord del país, no aptes per a fredolics o amants del sol i la calor.

TORRE DE CABDELLA (LLEIDA)

   Al Top del rànquing hi ha el Llac Estangent, al municipi de Torre de Cabdella (Lleida), on el dia 2 de febrer del 1956 es van registrar 32 graus sota zero, la temperatura més baixa registrada a Espanya en tots els temps d'ençà que es mesura la temperatura, tot i que és probable que a zones més altes s'assolissin els 50 graus negatius.

   Aquest llac és artificial, està situat al cor dels Pirineus i l'envolten 19 pobles que són de sud a nord: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-Estaó, Beranui, la Plana de Mont-Ros, Astell, Oveix, Aguirre, Paüls, Pobellà, Mont-rós, Molins, La Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella i Capdella, a una altura de 2.140 metres d'altitud sobre el nivell del mar.

   CALAMOCHA (Terol)

   La segona posició en aquest rànquing l'ocupa Calamocha, a la província de Terol, el rècord de la qual va ser registrat el 17 de desembre del 1963 amb 30 graus negatius.

   Aquesta població té un alt patrimoni artístic i d'interès cultural, prova d'això són els ponts romans de Calamocha i Luco, els castells del Poyo i Cutanda, les torres mudèjars d'Olalla, Navarrete i Lechago, i les cases pairals de Calamocha, com també l'Església Arxiprestal de Santa María La Mayor que es va edificar sobre l'antic castell fortificat de la vila, del segle XIV.

   MOLINA D'ARAGÓ (Guadalajara)

   Aquesta població de Guadalajara va registrar ni més ni menys que 28.2 graus sota zero el 28 de gener del 1952.

   Situada al nord-oest de la província de Guadalajara, té un Castell-Alcàsser imprescindible per visitar, com també la infinitat d'esglésies i palaus, com ara l'església de Sant Felip, Sant Francesc, Sant Martí, el palau dels Molina, del Marqués de Villel, dels Garcés de Marcilla, el pont Vell o la torre d'Aragó.

   REINOSA (Cantàbria)

   Coneguda com la Porta de Castella a Cantàbria, està envoltada d'altes i belles muntanyes i es troba allunyada del mar. En aquesta població el 4 de gener del 1971 el mercuri del termòmetre va baixar fins als -24.6 graus.

   En els seus carrers es poden veure les façanes de "La Casona" o el convent de Sant Francesc, l'església de Sant Sebastià, la capella de Sant Roc, el pont de Carlos II o el cementiri de Reinosa.

ALBACETE

   La capital és la ciutat més poblada de tota la província. Amb un paisatge típic de la plana manxega contrasta amb el terreny muntanyós que ofereixen les serres d'Alcaraz i del Segura.

   A més de la capital, a l'aeroport de la qual es van registrar fins a 24 graus negatius el gener del 1971, es poden visitar algunes de les localitats pròximes com Alcalá del Júcar, Almansa, Letur, Villarrobledo o Hellín.

BURGOS

   Una ciutat que per la seva bella arquitectura i riquesa cultural convida a passejar pels seus freds carrers i visitar el seu monument més famós i distingit: la catedral de Santa María la Mayor, declarada patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

   Aquesta freda terra ocupa la sisena posició en els rècords de temperatures més baixes registrades amb, exactament, 22 graus sota zero (concretament al barri de Villafría) el 1971. També a l'observatori de Burgos el gener del 1885 es van registrar 21 graus negatius.

TEROL

   La capital mundial de l'art mudèjar gràcies a les torres i el sostre de la Catedral, declarada al seu torn Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, recull en els seus carrers el Mausoleu dels Amants, que es refereix a la història d'amor entre Diego i Isabel ('Los amantes de Teruel').

   El seu rècord ens trasllada al gener del 1945 quan es va arribar a una temperatura mínima de -22 graus.

   VITÒRIA (Àlaba)

   La capital d'Àlaba ens obliga a parar a la plaça de la Virgen Blanca, construïda al segle XVII, al centre de la ciutat, on hi ha l'Església de Sant Miquel, això sí, amb guants, gorra i bufanda. La seva històrica marca va ser el dia de Nadal del 1962, en què es van registrar fins a 21 graus negatius.

SALAMANCA

   Una de les ciutats amb més encant del país que no es pot visitar sense oblidar la seva Universitat, la més antiga del país per data de fundació, a començaments del segle XIII; la Plaça Major construïda en estil barroc durant el s. XVIII; la Casa de las Conchas, de finals del s. XV; i les seves catedrals, la Vella iniciada al s. XII i la Nova, a principis del segle XVI tot i que no va ser acabada fins al 1733.

   La ciutat universitària per antonomàsia també és popular per les seves fredes temperatures, el febrer del 1963 es van registrar fins a 20 graus sota zero.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés