Publicat 10/12/2015 17:47

Aquest és el material més car del món i podria crear el cotxe autònom perfecte

MADRID, 10 des. (Portalgeek) -

Científics de la Universitat d'Oxford, Regne Unit, estan creant en un laboratori el material més car de la Terra. Es tracta de l'endohedral fullerenes, un tipus de gàbia d'àtoms de carboni que contienen àtoms de nitrogen. Un gram d'aquest material d'alta tecnologia costa 100 milions de lliures (138 milions d'euros). Els creadors asseguren que podria revolucionar la indústria dels mòbils i dels cotxes autònoms.

La companyia encarregada de fabricar aquestes diminutes i caríssimes estructures és Designer Carbon Materials, una empresa que va néixer l'any passat en el si de la Universitat d'Oxford. Es dedica al desenvolupament de nanomateriales avançats, que tenen nombroses aplicacions, entre les quals hi ha la captació d'energia, els biosensors i la nanoelectrònica quàntica.

Aquest valuós material està sent utilitzat en rellotges atòmics per fer que els dispositius de cronometratge siguin més precisos. Quan aquests àtoms de carboni i nitrogen s'integren en un GPS són capaços de detectar la posició del dispositiu amb una precisió d'un mil·límetre. La precisió de l'estàndard actual és d'un a cinc metres.

Aquesta diferència pot ser gairebé imperceptible a l'hora de desplaçar-se per les carreteres d'una ciutat a través de Google Maps, però és de vital importància en la tecnologia utilitzada en els cotxes autònoms sense conductor, on la diferència entre metres i mil·límetres és summament crucial per evitar col·lisions.

"Imagina un rellotge atòmic en miniatura que es pugui portar a un telèfon intel·ligent. Estem davant de la pròxima revolució dels mòbils", ha dit, en declaracions a The Telegraph, el fundador de l'empresa Designer Carbon Materials, el doctor Kyriakos Porfyrakis, que porta treballant en la producció d'aquest material des del 2001.

La majoria dels rellotges atòmics actuals són enormes, mentre que, utilitzant la tecnologia de fullereno endeohedral, podrien veure reduïda la mida fins a la d'un microxip, i cabria a qualsevol 'smartphone'.

La indústria dels telèfons mòbils o dels cotxes autònoms són només dues àrees que es podrien beneficiar d'aquest tipus d'alta tecnologia, però els creadors asseguren que la gamma d'aplicacions "és molt àmplia".

El principal problema de partida que té és l'elevat preu. Potser és també per això que no ha estat fins fa poc que la companyia ha fet la primera venda d'aquest material. Va vendre només 200 micrograms. El seu preu va pujar fins a les 22.000 lliures (30.500 euros). Aquí fins es queda curta la dita de "val el seu pes en or".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés