Aprovada definitivament la reserva del 30% per a l'habitatge protegit impulsat per Barcelona

Janet Sanz, Damià Calvet, Ada Colau i Agustí Serra
EUROPA PRESS
Actualitzat 5/12/2018 18:20:16 CET

Els solars adquirits el primer semestre del 2016 s'estudiaran individualment

BARCELONA, 5 (EUROPA PRESS)

La Subcomissió d'Urbanisme de Barcelona ha aprovat definitivament aquest dimecres la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) de l'Ajuntament de Barcelona per destinar el 30% del sostre de les noves promocions residencials i grans rehabilitacions a l'habitatge protegit.

En una roda conjunta, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, i l'alcaldessa, Ada Colau, han explicat que la Subcomissió ha esmenat una disposició addicional que detalla el període de transició en l'aplicació de la nova obligació.

Les finques o solars que s'hagin adquirit després del juny del 2016 tindran dos anys de carència des de l'entrada en vigor de la norma, mentre que els adquirits durant el primer semestre del 2016 s'estudiarà individualment si l'operació és viable econòmicament per al promotor.

Si ho és, s'haurà de reservar igualment el 30% de sostre per als habitatges protegits, però si es demostra que l'operació no seria viable, el promotor quedarà exempt d'aquesta obligació, i la tinent d'alcalde d'Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, ha dit que hi haurà entre 200 i 300 operacions per analitzar.

La proposta inicial de l'Ajuntament era que les operacions del primer semestre del 2016 que no tinguessin viabilitat econòmica només destinessin el 20% a l'habitatge protegit, però la Subcomissió, sobre la base de la Llei del dret a l'habitatge, només contempla destinar el 30% als pisos amb protecció o bé quedar exempt.

La MPGM preveu també algunes exempcions a aquesta obligació de reserva: no hi estaran subjectes les grans rehabilitacions en edificis que estiguin catalogats pel seu valor arquitectònic, sempre que mantinguin el nombre de pisos originals, ni tampoc les obres de reparació i manteniment.

ADQUISICIÓ PREFERENT

Així mateix, la proposta preveu que l'Ajuntament tingui dret a l'adquisició preferent dels habitatges que resultin de l'aplicació de la mesura, i la Subcomissió estima que si s'aplica l'obligació amb la normativa actual, els pisos de protecció seran d'uns 90 metres quadrats, la superfície màxima permesa.

És per això que la Conselleria ha indicat a l'Ajuntament la necessitat de tramitar un nou plantejament per revisar l'índex de densitat dels pisos amb protecció oficial, perquè es puguin construir amb tipologies i superfícies diverses, i, a més, la Subcomissió ha aprovat una altra MPGM que declara Barcelona àrea de tempteig i retracte.

Calvet també ha dit que preparen un decret de qualificació indefinida de l'habitatge protegit de compra-venda i lloguer: "Ho portarem al gener del 2019 al Consell Executiu", ha assegurat el conseller, una mesura que Colau ha dit que el Govern municipal reclamava per no perdre l'esforç fet per les administracions en matèria d'habitatge.

Calvet ha explicat que es preveu que la publicació del MPGM en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) es farà amb la "màxima celeritat possible", i ha aventurat que podria publicar-se al llarg de la setmana vinent, i Colau ha insistit que ha costat molt d'esforç aprovar la mesura.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.