Actualitzat 18/03/2015 12:59

Apareix al Sol un dels 'forats' coronals més grans vist en dècades

Agujero coronal gigante en el polo sur solar
Foto: NASA/SDO

MADRID, 18 Mar. (EUROPA PRESS) -

   L'Observatori de Dinàmica Solar (SDO) de la NASA, va capturar aquesta imatge solar el 16 de març, que mostra clarament dues taques fosques, conegudes com a forats coronals.

   El forat coronal més gran, prop del pol sud, cobreix entre un 6 i un 8% de la superfície solar total. Tot i que pot semblar que no és important, és un dels forats polars més grans que els científics han observat en dècades.

   El forat a la corona més petita, cap al pol oposat, és llarg i estret. Cobreix prop de 3,8 milions de quilòmetres quadrats del sol, només el 0,16% de la superfície solar.

LA SEVA TEMPERATURA ÉS MÉS BAIXA QUE EL DE LA CORONA SOLAR

   Els forats coronals són regions de densitat i temperatura més baixes que l'atmosfera exterior del Sol, coneguda com a corona. Els forats coronals poden ser una font del ràpid vent solar de partícules solars que envolten la Terra.

   El camp magnètic en aquestes regions s'estén més cap a l'espai en lloc de formar un bucle un altre cop a la superfície del sol. Els camps magnètics que formen bucles i fan la volta a la superfície es poden veure com a arcs a les regions fora dels forats coronals que apareixen a la imatge, incloent l'horitzó inferior dret.

   La regió brillant activa al quadrant inferior dret és la mateixa regió que va produir erupcions solars la setmana passada, informa la NASA.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés