Actualitzat 09/07/2015 12:28

Apareix una nova plaga d'insectes en els plàtans de Barcelona

Nueva plaga en Barcelona
Foto: AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

BARCELONA, 9 Jul. (EUROPA PRESS) -


   L'Ajuntament de Barcelona va detectar a principis de juliol una nova plaga d'insectes que afecta els plàtans de la ciutat, especialment als districtes de Sant Martí, Eixample, Sant Andreu i les Corts, ha informat aquest dijous en declaracions als mitjans la responsable del departament de Gestió de l'Arbrat de l'Ajuntament de Barcelona, Izaskun Martí.

   Es tracta del 'Belonochilus numenius', un insecte originari del sud del Canadà, Estats Units i Mèxic conegut com a insecte de la llavor del plàtan (Sycamore Seed Bug), que ha estat identificat pel Departament de Sanitat Vegetal de la Generalitat.

   Es va detectar per primera vegada a Europa el 2008 a Còrsega i després a Catalunya i Mallorca, tot i que aquest any és la primera vegada que apareix en forma de plaga a Barcelona, on possiblement s'ha introduït per la mobilitat del turisme, a través dels mitjans de transport que arriben a la ciutat, com vaixells o avions.

   Segons Martí, la calor és un dels possibles factors pel qual l'espècie s'ha reproduït "amb més virulència i quantitat", tot i que és una hipòtesi que s'ha de confirmar amb el pas dels anys, ha apuntat.

   L'insecte genera molèsties a la ciutadania ja que s'ha vist que cau a la via pública, al mobiliari urbà, terrasses i quioscos, i arriba a entrar a les cases, però no pica.

   En aquest sentit, Martí ha traslladat un missatge de tranquil·litat per a la ciutadania: "Aquest insecte s'alimenta de les llavors dels arbres i, per tant, no té perquè provocar cap reacció adversa sobre les persones".

   En dos dies, l'Ajuntament ha rebut unes 500 incidències, a més de les queixes de veïns recollides a través de trucades i correus electrònics.

   L'insecte de la llavor del plàtan té forma ovalada, pot arribar a fer sis mil·límetres de llarg, i és de color terra marcat amb línies vermelles marrons i fosques, d'intensitat i foscor variables, amb dues antenes llargues d'1,2 mil·límetres.

   Després de ser una espècie introduïda sense enemics naturals per controlar el seu desenvolupament, s'han iniciat tractaments fitosanitaris per controlar aquesta plaga, que es realitzen en horari nocturn i a passejos o zones molt transitades, amb un producte autoritzat per a l'ús en via pública que "no té cap tipus de toxicitat", ha precisat Martí.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés