S'anuncia un increment del 16% del pressupost per a ajudes directes
ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 26 oct. (EUROPA PRESS) -
El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia d'Andorra està estudiant la viabilitat de concedir crèdits tous per fomentar la "modernització" de les explotacions agrícoles.
Ho ha anunciat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, durant la compareixença pública que ha fet aquest dijous a la comissió legislativa d'Economia.
Responent a preguntes de la consellera general (diputada) d'Andorra Endavant, Carine Montaner, Casal ha reconegut que el ministeri ha d'anar "una mica més enllà" de les ajudes actuals, que segons el ministre arriben a 80.000 euros com a màxim, per poder esmorteir els alts costos de la construcció.
Per aquest motiu està analitzant amb altres departaments l'articulació de crèdits tous per renovar i fer "més sostenibles" les estructures agrícoles.
D'altra banda, el ministre també ha anunciat un increment del 16% del pressupost el 2024 per a la dotació destinada a ajudes directes a l'agricultura: passarà d'uns 3,1 milions d'euros a 3,7 milions.
Segons ha detallat, el departament d'Agricultura i Ramaderia preveu cinc eixos d'actuació durant el període 2023-2027.
Entre les mesures exposades, destaca la potenciació de la producció de la ramaderia a través una revisió i ampliació de l'ajuda a la bonificació del benestar animal, el reforç al programa de selecció de la raça bruna amb la creació d'un centre de cria i l'actualització del marc normatiu vigent referent a salut animal.
Per afavorir el relleu generacional, el ministre ha assegurat que el ministeri d'Educació tindrà un paper "cabdal" per disposar de joves qualificats que puguin donar suport temporal o continuat en moments de vacances o malalties.
CARN DE QUALITAT
Casal també ha explicat que es té la voluntat de continuar potenciant la producció i comercialització de la carn de qualitat controlada d'Andorra.
En aquest sentit, ha explicat que actualment aquesta carn representa "el 15% del consum intern", però que encara hi ha marge per poder créixer.
Sobre els productes de proximitat, ha assenyalat la voluntat de potenciar el cultiu de la vinya "millorant les ajudes" i creant una DOP vins d'Andorra, així com la producció de mel i patates.