Publicat 19/08/2021 15:57CET

Andorra aprova un paquet de mesures per preservar el medi natural, la flora i la fauna

Archivo - Arxivo - Vista de la vall central, amb Escaldis-Engordany i Andorra la Vella en el fons.
EUROPA PRESS - Archivo

Guies i altres professionals hauran d'acreditar coneixements sobre conservació natural

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 19 ago. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de Medi ambient d'Andorra ha aprovat un paquet de mesures per preservar i regular els nivells de protecció de la flora i la fauna del país a través de tres nous reglaments.

La ministra de Medi ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Carbó, i la directora del departament de Medi i Sostenibilitat, Silvia Ferrer, han presentat les noves mesures aquest dijous, ha informat el Govern andorrà en un comunicat.

Els tres reglaments regulen, respectivament, les activitats professionals en el medi natural, les espècies de fauna protegides i les espècies de flora protegides.

La nova norma sobre activitats professionals, la finalitat de les quals és "protegir el medi natural", defineix les actuacions susceptibles de provocar un impacte en aquests entorns i fixa quins requisits han de complir.

Entre elles estan les activitats de guia en el medi natural --aquàtic, terrestre i aeri--; les que es duen a terme en zones d'esquí fora de les pistes senyalitzades; les de guarda de refugis de muntanya i les que es desenvolupen en els boscos.

També s'inclouen els vols en helicòpter i l'enregistrament o observació per mitjans audiovisuals del medi natural, a més del lloguer de vehicles i embarcacions i els esdeveniments amb més de 300 persones --incloent participants i organitzadors--.

Els que vulguin dur a terme aquestes activitats hauran de comptar amb un reconeixement "que acrediti el seguiment d'una formació en protecció i conservació" del medi natural d'Andorra; els que no ho tinguin, tenen un termini de tres anys per tenir-lo.

No obstant això, els professionals "amb més de deu anys d'experiència acreditada" podran obtenir una convalidació, assistint prèviament a una sessió informativa.

A més, els que s'hagin format en l'Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (EFPEM) que hagin superat el mòdul d'activitats en el medi natural es consideraran directament aptes.

FLORA I FAUNA

Els reglaments que fixen els nivells de protecció de la flora i la fauna inclouen una llista d'espècies protegides i el seu nivell d'amenaça, seguint el procediment que estableix la llei andorrana de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge.

La nova norma permet desplegar plans de recuperació per a les espècies amenaçades, mentre que per les quals estiguin extingides es preveuen plans de reintroducció.

Es duran a terme seguiments i avaluacions ambientals per protegir a les espècies amenaçades, i serà necessari comptar amb l'autorització del ministeri per exhibir exemplars amb finalitats culturals.

Quant a les espècies protegides, serà necessari obtenir una autorització ministerial per importar-les, exportar-les, transportar-les o posseir algun exemplar d'origen silvestre.

Tot això es complementarà amb campanyes de protecció i conservació de la biodiversitat, i la prohibició de talar, recol·lectar o destruir exemplars, encara que es preveuen excepcions per al maneig tradicional.

Els criteris per classificar les espècies es regeixen per la Llista vermella actualitzada d'espècies d'Andorra i els que estableix l'Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), tenint en compte la seva situació a escala regional i global.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés