Ana Merino (Premi Nadal) defensa la bondat en la seva novel·la: "Algú ha de reivindicar-la"

Publicat 7/1/2020 0:30:58CET
Laia Aguilar (Premi Josep Pla) i Ana Merino (Premi Nadal)
EUROPA PRESS

"La bondat és el que ha fet que la Humanitat romangui"

BARCELONA, 7 gen. (EUROPA PRESS) -

L'escriptora Ana Merino, que ha guanyat la nit d'aquest dilluns el 76 Premi Nadal de Novel·la amb la seva primera obra 'El mapa de los afectos', ha assegurat que la seva obra és un al·legat a la bondat perquè "algú ha de reivindicar-la".

En la roda de premsa posterior a l'anunci del premi, l'autora ha lamentat que "a la bondat se la menysprea de vegades", i ha avisat que en la novel·la succeeixen coses que dolen i que per enfrontar-se a elles és necessari el pòsit de bondat.

"La bondat és el que ha fet que la Humanitat romangui", ha defensat davant les guerres, les discrepàncies i els traumes; no obstant això, a les seves pàgines explora també l'evolució dels personatges i com aquests interactuen malgrat pertànyer a diferents generacions.

La novel·la, que es publicarà el 4 de febrer, versa sobre "com responem amb bondat els moments més durs de la societat", així com l'intent d'entendre les diferents societats, i ha desgranat que la novel·la passa per la guerra i per personatges amb diverses problemàtiques.

UNA NOIA DE 25 ANYS

Preguntada sobre la seva ambientació als Estats Units, ha explicat que porta 25 anys vivint en aquest país i que d'aquesta experiència americana ha construït el seu imaginari com a escriptora: "Malgrat els meus 48 anys, la novel·la l'ha escrit una noia de 25", en una Amèrica amb molta eferverscencia.

Ha avisat que a les seves pàgines descriu l'Amèrica de les ciutats petites, del mig oest, "amb molts personatges que flueixen i creixen, amb diferents edats", i ha descrit que quan escriu poesia ho fa des d'una emocionalitat diferent.

Preguntada per si aplica les tècniques dels tallers d'escriptura creativa que imparteix, ha dit que sí que les usa, però ha avisat que "és necessari ser un lector voraç per ser escriptor", a més d'observar als autors.

"La creativitat no només està a l'espai dels creadors, sinó també dels formadors", ha afegit l'autora, que ha avisat que ja prepara una altra novel·la.

Preguntada pel seu pare, l'escriptor José Maria Merino, ha destacat l'amor que li ha ensenyat pels llibres i pels còmics, a banda del rigor a la feina, les paraules i la il·lusió: "He tingut la sort de tenir uns gens que s'emocionen escrivint", i ha celebrat explicar també amb els gens pragmàtics de la seva mare.

Contador