Ana Merino guanya el 76 Premi Nadal amb la seva primera novel·la 'El mapa de los afectos'

Publicat 6/1/2020 23:33:18CET
La ganadora del 76 Premio Nadal de Novela, Ana Merino
EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 gen. (EUROPA PRESS) -

L'autora madrilenya Ana Merino ha guanyat la nit d'aquest dilluns el 76 Premi Nadal, dotat amb 18.000 euros, amb la seva primera novel·la 'El mapa de los afectos', ha anunciat el jurat en la tradicional vetllada literària d'Edicions Destino a l'hotel Palace de Barcelona.

La novel·la, presentada sota el títol 'Campos de fuerza' amb el pseudònim Susan Storm, compta amb punts protagonistes com a maneres de relacionar-se i de sentir afecte, entre ells l'amor, la pèrdua, la venjança, el desengany i la traïció, i arrenca amb la relació sentimental d'una mestra d'escola en una petita comunitat rural als Estats Units.

DUES DÈCADES

Encara que està centrada en la petita localitat americana, la història transcorre entre Amèrica del Nord i Espanya, i a partir del relat inicial s'endinsa en els misteris quotidians dels habitants d'aquesta petita comunitat rural americana al llarg de dues dècades, encadenant-se com a episodis emocionals.

'El mapa de los afectos' no versa sobre la relació d'amor d'aquesta mestra, sinó sobre les vides dels habitants del poble, oferint un mapa dels diferents tipus d'afecte dels seus habitants, com una foto total.

A les seves pàgines es troba el rastre de les històries amagades, dels successos estranys i dels crims inexplicables, amb absències i tensions familiars, definint la petita localitat com un lloc en el qual solament es pot sobreviure gràcies a la bondat i a les ganes de seguir vivint.

Merino és professora d'escriptura creativa i estudis hispànics a la Universitat d'Iowa (els Estats Units), ha publicat un assaig acadèmic, una monografia crítica sobre Chris Ware i els cinc llibres de poesia 'Preparatius per a un viatge' (Rialp, 1995), 'Els dies bessons' (Visor, 1997), 'La veu dels rellotges' (Visor 2000), 'Jocs de nens' (Visor, 2003) i 'Companya de cel·la' (Visor, 2006).

Filla de l'escriptor José María Merino --Premio Nacional de Narrativa--, la poeta ha guanyat els premis Adonais i Fray Luis de León de poesia, i el premi Diario de Avisos pels seus articles sobre còmics per a la revista literària 'Leer'.

És membre del comitè executiu de l'International Comics Art Forum (ICAF) i membre de la junta directiva del Center for Cartoon Studies en White River Juntion.

Contador