Publicat 21/03/2014 13:34

Raimon, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

El cantautor Raimon
EUROPA PRESS

"El nostre problema és el d'internacionalitzar el que som"

BARCELONA, 21 març (EUROPA PRESS) -

El cantautor valencià Raimon ha estat proclamat aquest divendres guanyador del 46 Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, dotat amb 15.000 euros, ha anunciat en roda de premsa la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, per la seva contribució "notable i continuada" a la vida cultural dels territoris de parla catalana.

"Ha estat una enorme sorpresa", ha dit Raimon, que no ha pensat que aquest guardó pogués recaure en ell, i ha afegit que ell anava ser professor universitari però "el vent" --ha fet broma-- es va interposar en el seu camí, referint-se al seu primer èxit 'Al vent'.

Assegura haver intentat internacionalitzar la llengua i la cultura catalanes viatjant durant tota la seva vida a escenaris internacionals, com l'Amèrica Llatina i el Japó, "sempre cantant en català".

Sobre aquesta qüestió, ha instat a internacionalitzar la llengua i la cultura davant d'un avanç i homogeneïtzació dels idiomes a escala mundial, amb predominança de l'anglès i del castellà.

"Els ciutadans que tenim la sort de pertànyer a pobles i nacions petites, i tenint els veïns que hem tingut al llarg de la Història, el nostre problema és el d'internacionalitzar el que som, que els altres vegin que estàs a un Estat", ha resumit.

Respecte al debat territorial obert a Catalunya i els seus efectes a la Comunitat Valenciana, ha expressat que li agradaria tenir més informació perquè "ningú sap el es té davant i està tot molt lluny".

LA CONSULTA I VALÈNCIA

Pronostica que una eventual independència catalana generaria a València un anticatalanisme més fort o bé que sorgís una força a València que es fes "respectar", i, respecte al Govern del PP a la Generalitat valenciana, ha dit que la gent té la sensació que el partit perdrà la majoria absoluta.

Sobre la 'Nova cançó', ha explicat que durant els anys 60 hi havia un volum de cantants en català "comparable a qualsevol altre lloc del món", tot i que creu que potser hi ha hagut més bons cantants que societat per absorbir-los.

El cantautor ha assegurat que segueix immers dins d'un procés de creació constant d'escriure i trencar composicions, a més de conservar llibretes dels anys 80, de les quals no entén la lletra --ha fet broma-- i que potser recuperi a algun disc.

"UN PAPER FONAMENTAL"

En representació del jurat, Ana Sallés ha assegurat que Raimon té una gran trajectòria artística, cultural i cívica, i un paper fonamental en la difusió de la cultura i llengua catalanes.

"Ve del País Valencià, on aquesta defensa és tan enormement difícil", ha dit, i ha aplaudit que hagi difós aquesta llengua a tot Espanya, a més de reportar-li una projecció internacional a Amèrica i Europa.

També ha apuntat que sense Raimon no es coneixeria la literatura renaixentista medieval: "Ha fet aquesta tasca d'aproximar-nos la literatura medieval", i la seva sensibilitat poètica ha permès a la gent entendre el significat d'autors medievals i renaixentistes, com Ausiàs March.

A més, ha recordat que és autor de moltíssimes cançons pròpies d'un nivell extraordinari, a més de destacar la seva vàlua com a productor artístic, i ha recordat que va cantar al Palau de la Música en moments polítics "dificilíssims".

Ramon Pelegero i Sanchis (Xàtiva, 1940) va començar a cantar a València el 1961, va destacar en el moviment de la 'Nova cançó' i va debutar a Barcelona al Fòrum Vergès el 1962, el mateix any que es va llicenciar en Història a la Universitat de València.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés