Publicat 21/8/2020 15:02:33 +02:00CET

AMP.- Puigdemont demana unitat per superar "els efectes secundaris de la repressió"

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont pronuncia una conferència en la 52 Universitat Catalana d'Estiu (UCE), en Prada de Conflent, el divendres 21 d'agost de 2020
EUROPA PRESS

"De l'Estat espanyol no sortirà mai una plataforma negociadora de la independència"

PRADA DE CONFLENT (FRANÇA), 21 ago. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha demanat aquest divendres unitat estratègica independentista per superar "els efectes secundaris de la repressió", que considera reparables, perquè on hi ha desorientació, desunió, empipament i desmobilització pot haver-hi orientació, unitat, esperança i mobilització.

Puigdemont ha pronunciat una conferència en la 52a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a Prada de Conflent (França), a la qual han assistit els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín; el director de la Casa de la Generalitat a Perpignan, Josep Puigbert; Elsa Artadi, Laura Borràs, Francesc de Dalmases, Josep Costa i Albert Batet (JxCat); l'advocat Gonzalo Boye i l'esposa de Puigdemont, Marcela Topor.

Ha començat assegurant que en la seva petició d'unitat durant la conferència "no hi ha cap missatge encriptat a ningú ni cap resposta a polèmiques recents", en al·lusió implícita a les polèmiques entre els partits independentistes.

Puigdemont ha advertit que mantenir activat el procés depèn dels seus defensors i no de l'Estat, i requereix d'un debat intern permanent i d'unitat, perquè el fet que els líders dels partits segueixen actius malgrat "tres anys de repressió duríssima i agressiva" és indispensable per al procés però no suficient.

Considera que l'Estat ha fracassat contra aquests líders precisament perquè tots ells estan en actiu, encara que estiguin a la presó o a l'estranger.

"El fet que els lideratges estiguin actius no significa necessàriament que el procés ho estigui, però és una condició necessària perquè ho estigui", ha advertit.

"NO ÉS CAP VERGONYA"

Per a ell, no és cap vergonya que hi hagi dissensions entre els independentistes, però cal reparar-ho, i ha afegit: "Ningú més que l'Estat te una dels dues claus per a resoldre aquest conflicte polític. L'altra clau la tenim nosaltres".

Però ha insistit que mantenir activada la voluntat d'independència forma part de la clau dels independentistes: "Desactivar la independència només està a les nostres mans, igual que ho va estar activar-la", i ha constatat que en aquests tres anys gairebé no ha canviat estadísticament el sentiment de pertinença a Catalunya.

Ho ha dit al·legant xifres del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat: després d'aprovar-es l'Estatut pel referèndum, el 14,5% dels catalans volien un Estat independent, i avui el 33,9% "després del dolor acumulat".

Ha conclòs que l'Estat ha causat danys estructurals contra el procés, però no ho ha desactivat, i ha avisat que mai acceptarà negociar: "Si l'Estat espanyol ha descartat sempre la fórmula de les democràcies europees per a la resolució de conflictes no és per manca de talent".

"És per excés de perversitat; potser també per orgull i prepotència", segons ell, perquè veu actitud agressiva i nul·la voluntat de canviar.

ELS PARTITS MONÀRQUICS

Segons ell, "els partits monàrquics" coincideixen a veure en la Constitució una disposició addicional no escrita que prevegui com aplicar a Catalunya els drets previstos en la Carta Magna en cas de dubte o conflicte.

Ha ironitzat amb que aquest suposat article tàcit resa: "Tot el previst en aquesta Constitució és pot resumir, en el cas de peticions de Catalunya, en el següent criteri: a per ells".

"FEM SUFICIENT?"

Puigdemont ha demanat a l'independentisme plantejar-se "Volem desactivar la independència?"; i, en cas que no sigui així, preguntar-se: "Fem suficient?".

Ha insistit a demanar unitat per a fer tot el necessari, i ha augurat que "de l'Estat espanyol no sortirà mai una plataforma negociadora de la independència".

L'ÚNICA VIA TRANSITABLE

Per això, creu que "l'única via transitable, realista, sense falses il·lusions, és la gestió d'una confrontació intel·ligent amb l'Estat espanyol", la qual cosa considera una via democràtica però incerta.

Seguir aquesta via demana a l'independentisme una preparació superior a la necessària per aconseguir majories absolutes, perquè guanyar cada vegada més vots "serveix més per activar la repressió que per suscitar solucions".

EL CONSELL PER LA REPÚBLICA

"Acordem entre tots, tractant-nos com a aliats d'una mateixa causa, una estratègia per superar la paret" que considera que aixeca l'Estat, i també ha demanat no ser negatius.

A més, ha destacat textualment que el Consell per la República no és un capritx de ningú, sinó la intenció de posar un marc per possibilitar aquesta aliança independentista, i ha afegit que aquest organisme "manté la legitimitat", així que ho ha definit com a clau per a una estratègia compartida.