Actualitzat 26/06/2014 17:42

Pep Coll guanya el Premi Crexells amb un 'thriller' rural

El escritor Pep Coll
EUROPA PRESS

BARCELONA, 26 juny (EUROPA PRESS) -

L'escriptor català Pep Coll s'ha alçat aquest dijous guanyador del XLIII Premi Joan Crexells de Novela Catalana, dotat amb 4.000 euros, amb el seu 'thriller' rural 'Dos taüts negres i dos de blancs' (Proa), una novel·la de no ficció que explica la història d'un crim al Pallars Jussà que va quedar impune fa 70 anys, ha anunciat aquest dijous el president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas.

La novel·la, que va guanyar el Premi de la Crítica 2014, ha estat triada com la millor novel·la catalana publicada el 2013 pels socis de l'Ateneu Barcelonès i els lectors del Consorci de Biblioteques de Barcelona i de les Biblioteques Públiques de Catalunya.

Un jurat, compost per Ramon Pla, Carme Arnau, Pilar Argudo, Ricard Ruiz i Xavier Pla, ha fet una selecció prèvia de tres novel·les finalistes sobre les quals, després, el públic ha emès 400 vots per decantar-se finalment per l'obra de Coll, per sobre de 'Les cròniques del déu coix', de Joan-Lluís Lluís, i 'Licantropia', de Carles Terès.

L'autor s'ha mostrat sorprès per l'èxit de crítica de l'obra, que es va llançar a escriure fa dos o tres anys, quan va reparar en els paral·lelismes del crim comès a Carreu el 1943 amb la matança de Kansas novel·lada per Truman Capote en 'A sang freda', ha apuntat abans de la recepció del premi de mans del conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell.

Coll (Pessonada, 1949) ha observat que el jurat ha escollit per a l'ocasió tres obres d'autors perifèrics: "I la Barcelona que ens premia és la Barcelona històrica del segle XX o finals del segle XIX; si Catalunya existeix és perquè hi ha una gran ciutat cultural".

"Del món d'ara, en el llibre apareix la banalitat del mal", ha assenyalat l'autor, que ha remarcat que els assassins del fatídic crim, que ha estat silenciat pels mitjans de comunicació dels anys 40 per pressions del règim franquista, no eren monstres.

Ha assenyalat que últimament necessita de la realitat per escriure, i ha remarcat que dels testimonis de la història estan vius en una persona.

DOCUMENTACIÓ I TESTIMONIS

Els fets, que Coll ha volgut salvar de l'oblit, es novel·len en el llibre d'acord amb nombrosa documentació de testimonis jurídics i orals, que narren com una família --els pares i les dues filles-- va ser violentament assassinada per uns veïns a causa de rivalitats de caràcter agrícola.

El crim va passar sis anys abans del naixement de l'escriptor, i aquest recorda que la història, explicada a mitges veus, el va acompanyar i va terroritzar durant tota la seva infància perquè estava molt viva en la ment dels seus veïns; per la qual cosa més endavant es va decidir a investigar-la i explicar-la.

L'autor aprofundeix en el context històric en què el crim ha passat, doncs que l'assassinat quedés inconclús és una conseqüència gairebé directa de la postguerra i el franquisme per la corrupció dels organismes d'aquella època.

Pep Coll és professor de Llengua i Literatura Catalanes a Lleida, i és autor d'altres obres com 'Què farem, què direm?', 'L'abominable crim de l'Alsina Graells', 'La mula vella' o 'El segle de la llum', entre d'altres, que en la seva majoria transcorren al Pirineu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés