Publicat 9/9/2020 21:47:44 +02:00CET

AMP.- El Parlament aprova la llei que limita el preu dels lloguers

Votación de la ley que limita el precio del alquiler en el pleno del Parlament.
EUROPA PRESS - DAVID ZORRAKINO

JxCat, ERC, els comuns i la CUP validen la norma amb la incògnita sobre si acabarà suspesa pel TC

BARCELONA, 9 set. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres la llei presentada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP que limita el preu dels lloguers en 60 municipis catalans.

La llei ha tirat endavant amb 71 vots a favor de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, i 63 en contra de Cs, el PSC-Units, el PP, els quatre diputats del PDeCAT integrats en el grup de JxCat, i els dos diputats de Demòcrates integrats en el grup d'ERC, i neix amb la incògnita sobre si acabarà suspesa en el Tribunal Constitucional (TC).

Després de la seva tramitació per lectura única al juliol, Cs i el PP van demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que va concloure que diversos articles de la llei són inconstitucionals perquè Catalunya no té competències per regular el lloguer.

El president del PP català, Alejandro Fernández, ja ha anunciat durant el debat en el ple que el seu partit recorrerà la norma al TC i està per veure si també ho farà el Govern central, la qual cosa provocaria la suspensió immediata a l'espera que el Constitucional emetés una sentència.

La llei limita el preu dels lloguers d'aquells habitatges que estiguin dins d'una àrea declarada com a "mercat d'habitatge tibant", en el qual s'inclouen els municipis que compleixin algun dels tres requisits previstos: que experimentin un creixement sostingut clarament superior al de la mitjana de Catalunya; que la càrrega mitjana del cost del lloguer al pressupost personal o familiar superi el 30% dels ingressos habituals, i que el preu hagi pujat cinc anys almenys tres punts per sobre de l'IPC.

En aquestes zones amb mercat tibant, els contractes de lloguer no podran superar el preu de l'últim contracte ni la mitjana del preu dels lloguers de la mateixa zona, mentre que els habitatges d'obra nova queden excloses de la normativa per incentivar la construcció d'habitatge social.

ACORD D'ÚLTIMA HORA

La iniciativa ha tirat endavant després que a última hora el Sindicat de Llogaters, ERC, els comuns i la CUP hagin aconseguit un acord amb JxCat per facilitar la seva aprovació.

Malgrat haver estat un dels grups proponents, JxCat va presentar vuit esmenes al text que, segons el Sindicat de Llogaters, ERC, els comuns i la CUP, desvirtuaven l'objectiu de la llei, però després de negociacions d'última hora han acabant renunciant a sis d'elles i les altres dues han quedat modificades pel pacte entre tots els grups.

El principal obstacle ha estat la definició de petit propietari al que no s'inclou en aquesta llei: l'esmena de JxCat plantejava que la limitació del preu no s'apliqués als propietaris que tinguessin ingressos inferiors a 5,5 vegades l'Indicador de renda de suficiència (IRSC) --que equival a més de 3.000 euros, encara que varia en funció de diversos aspectes, com el municipi--, i amb el pacte, aquest límit quedarà en la nova norma reduït a 2,5 vegades l'IRSC, equivalents a rendes inferiors a 2.000 euros.

En qualsevol cas, aquesta excepció solament s'aplicarà quan l'arrendatari tingui uns ingressos superiors a 3,5 vegades l'IRSC, és a dir, que per donar-se aquesta situació el propietari haurà d'estar en una situació més vulnerable que la família o persona arrendatària.

A més, s'ha inclòs que el preu del lloguer pot incrementar-se en cas que es facin remodelacions i obres de millora.

Contador

el més llegit

 1. 1

  L'Ajuntament de Vic ven l'edifici del Seminari Vell per 1,3 MEUR a l'empresa Bayés Salut

 2. 2

  Milloraran l'accés nord al barri de Can Puig de Banyoles amb una nova rotonda

 3. 3

  Nysltar de Blanes crea unes mascaretes antivirals que duren tres mesos i ja n'ha venudes 2 milions als Estats Units

 4. 4

  Les restriccions a Reus per la covid-19 s'allarguen set dies més però amb més aforament en actes religiosos i culturals

 5. 5

  Confinen un grup de segon de batxillerat del Vedruna de Girona per un positiu en coronavirus