Publicat 20/07/2015 21:45

El pacte Mas-Junqueras preveu "proclamar la independència" malgrat el bloqueig de l'Estat

Preveu la redacció d'una constitució catalana i unes altres eleccions en 18 mesos

BARCELONA, 20 jul. (EUROPA PRESS) -

El pacte entre el president de la Generalitat, Artur Mas, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i les entitats sobiranistes per anar junts a les eleccions del setembre inclou "proclamar la independència" tot i que l'Estat utilitzi tots els mecanismes al seu abast per bloquejar el procés sobiranista.

"En el cas que l'Estat espanyol, mitjançant decisions polític i/o jurídiques bloquegés l'autogovern de Catalunya, el Govern i el Parlament procediran a la proclamació de la independència i a l'aprovació de la Llei de transitorietat jurídica", resa el document dels sobiranistes, que han fet públic aquest dilluns després de l'acte de presentació de la candidatura conjunta 'Junts pel Sí'.

En cas de victòria sobiranista el 27S, el pacte també recull elaborar una Constitució catalana, el referèndum posterior de la qual s'entendrà com un aval definitiu dels ciutadans a la independència catalana, i es preveu fer unes "eleccions parlamentàries constituents" en un període màxim de 18 mesos des del comicis del 27 de setembre.

CRONOLOGIA DE LA SECESSIÓ

Així, la cronologia que proposen els sobiranistes per declarar la independència si tenen la majoria és la següent: primer el Parlament constituït recentment aprovarà una "declaració solemne" en què es proclama el començament del procés de secessió.

Després s'obrirà un procés d'elaboració d'una constitució catalana amb dues fases: una primera de "participació ciutadana", i una segona en què es procedirà a la proclamació de la independència que suposarà "la desconnexió respecte a l'ordenament jurídic espanyol vigent".

Immediatament després de la proclamació, el Parlament aprovarà una llei de transitorietat jurídica que ha de regular de manera provisional els elements estructurals del nou Estat i garantirà "l'aplicació del dret autonòmic català, el dret espanyol, del dret de la UE i del dret internacional".

La fase final del procés seran les eleccions constituents en un període màxim de 18 mesos des del 27S, i "el procés de creació del nou Estat independent culminarà amb l'aprovació de la Constitució per referèndum".

El document també preveu que aquest procés es farà amb un "govern de concentració" en la Generalitat que estarà format, com a mínim, per representants de CDC i ERC.

DUES INCÒGNITES

El document deixa a l'aire dues incògnites: què és el que els sobiranistes consideren guanyar per majoria el 27S, si en percentatge de vots al Parlament --més del 50% de sufragis--, o si en la majoria d'escons --que es situa en 68 diputats dels 135 diputats que té la Cambra--.

La segona incògnita és com declarar la independència si l'Estat la bloqueja: el document no parla de declaració unilateral d'independència del Parlament, una qüestió que ha estat objecte de polèmica des que ha començat el procés sobiranista.

ÀMBIT SOCIAL

El document pactat també recull 12 "prioritats socials" de l'eventual nou Estat català: atenció a les necessitats urgents en matèria d'habitatge i pobresa energètica; una política de provisió de places en les guarderies; protecció contra la pobresa infantil; reforma de la renda mínima d'inserció; noves estructures d'Estat per al benestar i per garantir el futur de les pensions.

També es preveu l'impuls de l'ocupació, la investigació i la innovació; avançar cap a un nou salari mínim; potenciar les polítiques de garanties juvenils; enfortir el sistema públic de salut; potenciar una escola catalana inclusiva; prioritzar "un país acollidor i un país social i culturalment avançat".

ASSISTENTS

A l'acte han acudit diversos consellers del Govern: la vicepresidenta Neus Munté; Francesc Homs; Santi Vila; Ferran Mascarell, Andreu Mas-Colell, Irene Rigau; el secretari de presidència, Jordi Vilajoana; el secretari del Govern, Jordi Baiget; la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; i els vicepresidents Anna Simó i Lluís Corominas.

També han assistit dirigents de nombrosos partits polítics: Jordi Turull, Josep Rull i Marta Pascal (CDC); Marta Rovira, Lluís Salvadó i Sergi Sabrià (ERC); Marina Geli, Magda Casamitjana i Pere Almeda (MES); Antoni Castellà, Assumpció Laïlla i Elena Ribera (Demòcrates de Catalunya) i Fabián Mohedano (Avancem).

Per part de les entitats sobiranistes han assistit el president de la ANC, Jordi Sánchez; el de l'Associació de Municipis per la Independència, Carles Puigdemont; el president de Suma't, Eduardo Reyes, i el dirigent d'Òmnium Cultural Quim Torra; i també han acudit l'expresident del Parlament Joan Rigol i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés