Publicat 27/02/2014 14:55

Més d'un miler d'estudiants marxen per Barcelona en defensa de l'educació pública

Huelga estudiantes 27 de febrero Barcelona Secundaria
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

Més d'un miler d'estudiants, sobretot de Secundària, han marxat aquest dijous pels carrers de Barcelona en dues manifestacions, una que ha arrencat des de la Borsa de Barcelona i una altra a plaça Universitat, per protestar contra un model educatiu que qualifiquen de "classista i mercantilista" i per demanar insubmissió a la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce).

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que ha convocat la vaga estudiantil d'aquest dijous, ha organitzat de les 11.30 a les 13.15 hores la manifestació amb gairebé un miler de joves --600 segons la Guàrdia Urbana--, que ha transcorregut des de Passeig de Gràcia a Via Augusta, on hi ha la Conselleria d'Ensenyament, i s'han realitzat protestes a 26 ciutats més del territori de parla catalana.

Mitja hora després, l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (Ajec) ha iniciat una altra protesta amb el lema 'Contra la imposició, insubmissió a la Lomce', que ha aglutinat 250 estudiants segons la Guàrdia Urbana --3.000 segons l'associació--, els qui han baixat per Via Laietana fins a plaça Sant Jaume i s'ha dissolt a les 13.50 hores.

Fonts de l'Ajec han explicat a Europa Press que no s'han sumat a la manifestació del SEPC, perquè aquests no l'havien comunicat prèviament als Mossos d'Esquadra, i han relatat que faran una campanya per buscar maneres d'insubmissió contra la reforma del ministre d'Educació, José Ignacio Wert.

La marxa del SEPC, que ha tallat el trànsit al seu pas --als carrers Diputació, Aragó, Aribau i Via Augusta--, s'ha vestit de banderes independentistes, feministes i socialistes, i els estudiants han cridat 'Mas, cabró, rectalla't els collons', 'Menys policia i més educació' i 'Qué passa? Que privatitzen massa', entre d'altres consignes.

Una de les portaveus del sindicat, Tura Tusell, ha apuntat als mitjans que el sistema educatiu actual és elitista perquè "exclou les classes populars cada vegada més" amb la pujada de taxes, i ha afegit que és espanyolitzador i beneficia el capital i les empreses.

LLIURAMENT DEL MANIFEST

A l'arribar cap a les 13.00 hores a la Conselleria d'Ensenyament, escortats per desenes de furgons policials, dos estudiants han pujat les escales de l'edifici, protegides per diversos agents antiavalots, a qui les joves han volgut lliurar el manifest de la vaga, que reclama una "educació pública i de qualitat", i lamenta l'atac al català a la Comunitat Valenciana, les Illes Balears i Catalunya.

Malgrat que els policies els indicaven que no podien pujar, les alumnes han avançat i els han dit: "Només tenim 15 anys. El nostre motiu és que no ens escolten i volem fer arribar un missatge", al que un agent ha accedit i recollit la nota, que s'ha guardat a l'armilla.

A continuació, han llegit el text als seus companys i després de fer un cercle, els estudiants han cremat un ninot amb la cara de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que estava a un carro de la compra, el que han acompanyat amb consignes com 'Alerta, Convergència, se'ns acaba la paciència' i 'No a la privatització'.

A l'acabar la marxa --sense altres incidents que el llançament d'ous i pintura contra seus d'entitats financeres i la Conselleria--, els organitzadors han animat els estudiants a participar a la manifestació d'universitaris convocada a les 19.00 hores a plaça Espanya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés