Actualitzat 07/05/2014 19:32

L'Advocacia catalana demana reunir-se amb Gordó per tractar les taxes

Els advocats de tot Espanya reclamen que es derogui la taxa catalana

BARCELONA, 7 maig (EUROPA PRESS) -

El Consell de l'Advocacia Catalana (Cicac), que representa els 14 col·legis d'advocats a Catalunya, ha demanat reunir-se amb el conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, per "resoldre urgentment la doble imposició de taxes a Catalunya", ha informat el Cicac en un comunicat.

El Cicac considera que els justiciables catalans reben un "doble càstig" al tenir taxes estatals i autonòmiques i preveuen reunir-se amb Gordó per trobar solucions que igualin l'accés a la Justícia per als catalans respecte a la resta de ciutadans de l'Estat.

Reaccionen així després de la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d'avalar les taxes judicials catalanes d'acord que són compatibles amb els estatals perquè Catalunya té competència per proveir de "mitjans personals i materials" a l'Administració de Justícia.

L'Advocacia catalana s'oposa a qualsevol taxa que impedeixi el lliure accés del ciutadà a la justícia, i el president del Consell, Miquel Sàmper, ha advertit que "les taxes estatals poden multiplicar per més de deu la quantia de les de Catalunya, i a més, el no pagar-les impedeix l'accés a la justícia, el que no passa amb les catalanes".

En un comunicat, el Consell General de l'Advocacia Espanyola ha reclamat a la Generalitat que derogui aquesta taxa perquè rebutja "que els ciutadans que viuen a Catalunya quedin sotmesos a una doble imposició per poder reclamar els seus drets davant de la Justícia".

El president del Consell, Carlos Carnicer, ha tornat a demanar al president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, que s'agilitin tots els recursos contra la Llei de Taxes Judicials del Govern a l'entendre que "ja ha impossibilitat o dificultat a milers de ciutadans l'accés a la tutela judicial efectiva".

En la seva sentència, el TC ha descartat que taxes estatals i autonòmiques gravin els mateix, ja que la primera no és per a mitjans i personal sinó per a "l'exercici de la potestat jurisdiccional", que sí és exclusiva de l'Estat.

Recorda, en el mateix sentit, que la Constitució estableix la competència exclusiva de l'Estat en matèria "d'Administració de justícia" --a l'article 149-- i preveu la imposició de taxes, mentre que l'Estatut assenyala també la de la Generalitat sobre l'Administració de Justícia, en el sentit que inclou expressament la possibilitat d'implantar taxes per finançar-la.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés